Çankaya’da ilklerin resepsiyonu!

Gül çiftinin ev sahipliği yapacağı 29 Ekim resepsiyonuna bu yıl komutanlar eşleri ile katılacak. BDP’liler ile komuta kademesi ilk kez bir davette bir araya gelecek

Çankayada ilklerin resepsiyonu!
29 Ekim 2012 Pazartesi 08:46 tarihinde eklendi, 1.270 kez okundu.

 

Çankaya Köşkü’nde bu akşam Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile eşi Hayrünnisa Gül’ün ev sahipliğini yapacakları 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı resepsiyonu, pek çok ilklere sahne olacak.


Başta Genelkurmay Başkanı Org. Necdet Özel olmak üzere Kuvvet Komutanları davete eşleri ile katılacaklar. Önceki yılların aksine Ankara’da orduevinde resepsiyon verilmeyecek. BDP’liler ile TSK Komuta kademesi ilk kez bir davette bir araya gelecek. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu resepsiyona gitmeyecek, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ise Köşk’te hazır bulunacak. BDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş da “açlık grevleri” nedeniyle resepsiyona katılmayacak. BDP’yi davette grup başkanvekilleri temsil edecek. Resepsiyona Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın eşli mi yalnız mı geleceği ise merak konusu.
 
Emine Erdoğan’ın Köşk’teki resepsiyona katılması halinde Çankaya Köşkü’nde bir ilk gerçekleşecek; Cumhurbaşkanı, Meclis Başkanı, Başbakan ve komutanlar aynı davette eşleriyle birlikte buluşmuş olacak.
 
Cumhurbaşkanı’na tebriklerin iletildiği 29 Ekim töreni bu yıl Meclis yerine Çankaya Köşkü’nde gerçekleştirilecek. Böylece Cumhurbaşkanı Gül, kutlamaları ilk kez Köşk’te kabul edecek. Bu törene CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun da katılımı bekleniyor. MHP lideri de törende hazır bulunacak isimler arasında yer alıyor.
 
Öte yandan Cumhurbaşkanı Gül Köşk’e çıktığı 2007 yılından beri eşi Hayrünnisa Gül ile askerleri karşı karşıya getirmemek için “gündüz resepsiyonu” düzenliyordu. 29 Ekim’de önce kutlamaları kabul eden Gül, ardından öğle saatlerinde A tipi protokol için eşsiz resepsiyon veriyordu. Gül eşi ile birlikte ise akşam ikinci resepsiyona katılıyor bu davete medya, iş dünyası, sanatçılar, sivil toplum örgütleri çağırılıyordu.
 
Bu uygulamaya iki yıl önce yine Gül tarafından son verildi. Gül eşi ile birlikte tek resepsiyon düzenledi. Ancak dönemin Genelkurmay Başkanı Org. Işık Koşaner ve kuvvet komutanları Merkez Orduevi’nde düzenlenen resepsiyona gitmişti. Genelkurmay, Org. Özel komutan olmadan önceki üç yıllık süreçte alternatif 29 Ekim resepsiyonu gerçekleştiriyordu. Geçen yıl şehitler ve Van depremi nedeniyle 30 Ağustos ve 29 Ekim resepsiyonları yapılmamıştı.
 
Kılıçdaroğlu yok
 
Akşam Çankaya Köşkü’ndeki resepsiyona CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu katılmayacak. Kılıçdaroğlu bu akşam Kadıköy’deki Cumhuriyet Yürüyüşü’ne katılacak.
 
TSK komuta kademesinin BDP’lilerle birlikte buluşması açısından da dikkat çeken resepsiyona Eşbaşkanlar Selahattin Demirtaş ile Gülten Kışanak, açlık grevleri nedeniyle katılmayacak. Resepsiyonda BDP’nin grup başkanvekilleri bulunacak.
 
Yeni yönetmelikle ilk resepsiyon
 
Mayıs ayında Bakanlar Kurulu tarafından son şekli verilen ve Gül tarafından onaylanan yönetmelikle bayramların kutlama şekli değişti. Yönetmenliğe göre 29 Ekim’de Cumhurbaşkanı tebrikleri Köşk’te kabul edecek. Resepsiyon da burada verilecek. Ankara dışında ise kutlamaların başında valiler olacak. Tören geçişleri daha önce olduğu gibi devam edecek. Bu yönetmelik doğrultusunda ilk resepsiyon 30 Ağustos’ta olacaktı. Ancak Gül’ün kulağındaki rahatsızlık nedeniyle iptal edildi.