Çankırı'da 'uçak kütüphane'

Çankırı Belediyesi tarafından çocuklara okuma alışkanlığını kazandırmak ve okur- yazar oranını artırmak amacıyla kütüphaneye dönüştürülen Airbus A 300 tipi yolcu uçağının iç dizaynı tamamlandı.

Çankırıda uçak kütüphane
12 Eylül 2014 Cuma 14:57 tarihinde eklendi.
Parçalar halinde 5 TIR ile Çankırı'ya getirilen ve uçuş ömrünü tamamlamış Airbus A 300 tipi yolcu uçağının kütüphaneye dönüştürülmesi için yapılan çalışmalarda sona gelindi. Uçağın iç kısmı, çocukların rahat kullanımına uygun olarak kütüphane şeklinde dekore edildi. Çocukların, içerisinde her türlü imkan bulacağı ve kitaplarla dost olacağı uçak, modern tasarımla en son teknoloji ürünler kullanılarak dizayn edildi.
 
İçerisinde mdf malzeme kullanılarak tamamıyla ahşap kaplama yapılan uçakta aydınlatma olarak 500 metre şerit LED ve 100 adet spot lamba kullanıldı. Ayrıca uçakta ses sistemi ve kamera sistemi de bulunuyor. 50 metre uzunluğuna ve 5 metre genişliğe sahip olan uçağın iç kısmı toplam 250 metrekarelik alanı kaplıyor.


 
FİLM DE İZLENECEK
 
Çankırı Belediye Başkanı İrfan Dinç, uçağın içinde gerçeğinin birebir aynı olan uçak yolcu koltukları ile klima takılmasının ardından iç dizaynın tamamen biteceğini belirtti. Dinç şunları söyledi:
 
"Çocuklarımız uçak koltuklarında film izlemenin keyfini yaşayacak. Çocukların zihinlerini geliştirecek ve hayal dünyalarını genişletecek eğitici oyuncakların da yer alacağı uçak kütüphanemizde çocuklarımız satranç da oynayabilecek. Uçağın kokpit kısmı ise gerçeğine uygun olarak simülasyon şeklinde dizayn edildi. Çocuklar kokpitte uçağı kullanıyormuş gibi heyecan yaşayacaklar. Işıklandırma sistemi ile de uçağın kokpit kısmı orijinal bir görüntüye sahip oldu. Türkiye'de bir ilk olacak olan uçak kütüphane dünyada da ses getirecek bir proje oldu. Uçağın dışının giydirilmesi ve çevresindeki peyzaj düzenlemesinin ardından çocukların hizmetine sunacağız." 
 
Çankırı Belediyesi, uçak kütüphanenin yanında, restorasyonunu tamamladığı tren kütüphane ile proje aşamasında olan gemi kütüphaneyi de önümüzdeki aylarda hizmete sunacak.