Cannes evlatlarına kucak açtı

Altın Palmiye için yarışacak 23 filmin yönetmenleri arasında daha önce festivalde aday olmamış yalnızca dört isim yer alıyor. Fatih Akın'ın filmi ise özel gösterim bölümünde

Cannes evlatlarına kucak açtı
20 Nisan 2012 Cuma 09:25 tarihinde eklendi.

 

Bu yıl 16-27 Mayıs tarihlerinde gerçekleştirilecek 65. Cannes Film Festivali’nin yarışma filmleri açıklandı. Leos Carax, David Cronenberg, Michael Haneke, Ken Loach, Wes Anderson, Walter Sellers, Alain Resnais ve Claude Miller gibi usta isimlerin son filmleriyle boy göstereceği bu yılki Altın Palmiye için yarışacak filmler seçkisi ise dikkat çekiyor.

Cannes Film Festivali her yıl olduğu gibi bu yıl da daha önce filmlerini yarıştırdığı yönetmenleri seçti. Bu yıl filmiyle yarışacak 23 yönetmenden 19’unun daha önce başta Altın Palmiye olmak üzere Cannes’ın çeşitli bölümlerinden ödül almış ya da aday olmuş olması dikkat çekiyor. Festivalin açılış filmi olan ‘Moonrise Kingdom’ın yönetmeni Wes Anderson ile ‘Precius’ ve ‘Kesişen Yollar’ filmleriyle tanıdığımız, bu yıl ‘The Paperboy’ ile yarışacak olan Lee Daniels ilk kez Altın Palmiye arayacak isimler arasında. Aynı şekilde, Lawless’un yönetmeni John Hillcoat, Baad El Mawkeaa ile yarışmada yer alan Yousry Nasrallah da Cannes’da ilk kez yer alacaklar. 
 
‘Şiddetin Tarihçesi’ ile büyük ödül kazanan Cavid Cronenberg; ‘Piyanist’, ‘Saklı’ ve ‘Beyaz Bant’ ile defalarca Cannes’dan ödülle dönen Michael Haneke; hemen her filmiyle aday gösterilen Kean Loach’ın yanı sıra ‘Gomorra’ ile Büyük Jüri Ödülü alan Matteo Garrone, ‘Dört Ay, Üç Hafta, İki Gün’ ile 2007’de zafere ulaşan Cristian Mungiu da filmleriyle bu yıl ana yarışmada. Dörder kez aday olan ve ödüllerle dönen Abbas Kiarostami ve Alain Resnais’yi da unutmayalım. 
 
‘Yarışma dışı bölümde ise; Bernardo Bertolucci, Dario Argento, Philip Kaufman, Takashi Miike gibi usta isimlerin filmleri gösterilecek. Festivalin bu yılki jüri başkanlığını Nanni Moretti üstleniyor. 
Sinema kulislerinde dönen bilgilere bakılırsa son filmleri ile Cannes’a başvuran Reha Erdem ve Yeşim Ustaoğlu yarışma bölümünde yer alamadı. 
 
YARIŞMA FİLMLERİ 
Moonrise Kingdom (Wes Anderson), De Rouille Et D’os (Jacques Auriard), Holy Motors (Leos Carax), Cosmopolis (David Cronenberg), The Paperboy (Lee Daniels), Killing Them Softly (Andrew Dominik), Reality (Matteo Garrone), Amour (Michael Haneke), Lawless (John Hillcoat), In Another Country (Hong Sangsoo), Taste of Money (Im Sangsoo), 
Like Someone in Love (Abbas Kiarostami), Angels’ Share (Ken Loach), Im Nebel (Sergei Loznitsa), Beyond The Hills (Cristian Mungiu), Baad El Mawkeaa (Yousry Nasrallah), 
Mud (Jeff Nichols), Vous N’avez Encore Rien vu (Alain Resnais), Post Tenebras Lux (Carlos Reygadas), On The Road (Walter Salles), Paradies Ulrich Seidl), Jagten (Thomas Vinterberg), Thérèse Desqueyroux (Claude Miller) 
 
AKIN’IN BELGESELİ GÖSTERİLECEK 
Fatih Akın’ın babasının Trabzon’daki köyü Çamburnu’nun yakınında inşa edilen çöplük üzerine beş yıllık kayıtlardan oluşturduğu ve yöredeki değişimi gözler önüne serdiği belgeseli ‘Polluting Paradise’ da festivalin ‘özel gösterimler’ bölümünde seyirciyle buluşacak.