Cannes'ta sarıldılar, Avrupa'yı çatlattılar

G-20 zirvesinde Erdoğan ile Obama’nın sarılmasını eleştiren Weekly Standard dergisinin köşe yazarı “Avrupalılar tokalaşma alır İslamcı Türk Başbakanı ise sarılma” dedi. Yazıya eleştiri Foreign Policy’nin yazarından geldi

Cannesta sarıldılar, Avrupayı çatlattılar
05 Kasım 2011 Cumartesi 09:24 tarihinde eklendi, 1.062 kez okundu.

 

Fransa’nın Cannes şehrinde gerçekleşen G20 zirvesinde ABD Başkanı Barack Obama’nın Avrupalı liderlerin elini sıkarken, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile sarılması ülkede “müttefik” tartışması çıkardı.
 
Muhafazakâr görüşlü The Weekly Standard dergisinin köşe yazarı Daniel Halper, Obama’nın Almanya Başbakanı Angela Merkel, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve İngiltere Başbakanı David Cameron ile tokalaştığını hatırlatarak, “Bu sahne Başkan Obama için oldukça normal değil mi? Avrupalılar tokalaşma alır, İslamcı Türk Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ise sarılma” diye yazdı.
 
‘Müttefiklerini terk ediyor’
Halper, “Ilımlı İslamcı Türk hükümetinin Başbakanı, Hamas’ı kucaklıyor, İsrail’i eleştiriyor, Kıbrıs’ı (Rum Yönetimi) korkutmak için Akdeniz’e donanma gönderiyor. Türkiye, Rusya ya da İran’dan gelecek saldırılara koruma sağlayacak NATO füze kalkanını açıkça karşı çıktı” dedi.
 
The Weekly Standard’ın diğer bir köşe yazarı Michael Goldfarb da twitter’da “Obama düşmanlara sarılıyor, müttefiklerini ise terk ediyor” diye yazdı.
 
‘Türkiye de müttefik’
Halper ve Goldfarb’a, Washington Post grubunun haber dergisi Foreign Policy’nin yazarı Daniel W. Drezner’den cevap geldi. Drezner, “The Weekly Standard Türkiye’nin ABD’nin müttefiki olduğunun farkında değil mi?” başlıklı yazısında şu yorumda bulundu:
 
“Evet, Obama’nın Amerika düşmanlığının vücut bulmuş haline sarılmasına inanamıyorum. Öyle ki, bu kişi bir NATO müttefiki olan ülkenin başbakanı. Bu ülke Libya’da Muammer Kaddafi karşıtı harekete para yardımı yaptı ve şimdi de Özgür Suriye Ordusu için yerleşim yeri yaratıyor.”
 
Erdoğan’ın ABD’nin diğer bir müttefiki olan İsrail için “hayatı zorlaştırdığını” kabul etmek gerektiğini söyleyen Drezner, “Amerika’nın müttefikleri birbirinin hayatlarını zorlaştırabilir. Bu otomatik olarak Türkiye’nin müttefik olmaktan çıktığı anlamına gelmez. İsrail, Amerika’nın en üstün müttefiki mi?” diye yazdı.
 
Anne acısı nedir çok iyi bilirim
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, dün G-20 Liderler Zirvesi’nin gerçekleştirildği kongre merkezinde ABD Başkanı Barack Obama ile görüştü. Alınan bilgiye göre, yarım saat süren Obama-Erdoğan görüşmesinde, ikili ilişkiler, bölgesel konular ve Van’da meydana gelen deprem ele alındı. Deprem nedeniyle başsağlığı dileğinde bulunan Obama’nın, “Felaketzedelere yardım konusunda üzerlerine düşeni yerine getirmeye hazır olduklarını” ifade ettiği öğrenildi. Obama’nın, ayrıca bir süre önce annesi Tenzile Erdoğan’ın vefatı nedeniyle Başbakan Erdoğan’a başsağlığı dileğini yinelediği belirtilerek, “Ben de annemi kaybettim, anneyi kaybetmenin ne demek olduğunu çok iyi bilirim. Başınız sağolsun” dediği öğrenildi.