Caretta carettalar için özel ekip

Nesli tükenme tehdidi altına bulunan caretta carettaların Türkiye'deki önemli yuvalama alanları arasında bulunan Mersin'in Anamur ilçesinde, deniz kaplumbağaları ve yuvalarının güvenliği için özel ekip oluşturuldu.

Caretta carettalar için özel ekip
01 Temmuz 2011 Cuma 12:41 tarihinde eklendi.

 

Anamur Milli Parklar Mühendisliği Şefi Adil Şen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, deniz temizliğinin bir göstergesi olarak kabul gören deniz kaplumbağalarının ilçe turizmi açısından önemli bir avantaj olduğunu söyledi. 
     
Ancak önceki yıllarda olduğu gibi yırtıcı kuşlar ile köpeklerin yanı sıra tatilcilerin de yuvalama alanlarına zarar verdiğinin gözlemlendiğini anlatan Şen, alanların güvenliğini sağlayabilmek amacıyla 5 kişilik özel bir ekip oluşturduklarını, ekibin ise ilçedeki 13 kilometrelik yuvalama alanlarını her sabah kontrolden geçirdiğini vurguladı. 
     
Mayıs ayının sonlarından itibaren anaç caretta carettaların geceleri kumsala çıkarak yumurtalarını bırakmaya başladıklarını hatırlatan Şen, yumurtlamaların sürdüğünü, ağustos ayı sonuna doğru da yumurtadan çıkan yavruların denize ulaşma mücadelesinin başlayacağını belirterek, "Bizim hedefimiz yavruların güvenle denize ulaşması ve anaç hayvanların zarar görmemesi" dedi. 
     
Geçtiğimiz yıl 870 yuvadan yaklaşık 40 bin caretta caretta yavrusunun denize ulaştığını anlatan Şen, bu yıl şu ana kadar tespit edilen 350 yuvanın sezon sonuna kadar 900'ü geçmesinin beklendiğini kaydetti. 
     
Tahminlere göre yumurtalardan çıkacak 45 bin yavru caretta carettanın güvenli bir şekilde denizle buluşması için ellerinden geleni yapacaklarını ifade eden Şen, belirlenen yuvaların zarar görmemesi amacıyla, kafesleme işlemine geçtiklerini de vurguladı