Caretta carettalar kadınlar plajında

Türkiye’de üreme alanı olarak daha güneydeki yerleri tercih eden caretta carettalar, 2 yıldır Kuşadası Davutlar Sahili’ne geliyor.

Caretta carettalar kadınlar plajında
20 Temmuz 2013 Cumartesi 10:45 tarihinde eklendi.

 Carettalar uğrak yeri olarak gördükleri ve iki yıldır üremek için geldikleri sahilde, bu yıl yumurtlama alanı olarak kadınlar plajını seçti.

Üremek için Atlantik, Pasifik ve Hint Okyanusu'nu yüzerek aşan caretta carettalar son yıllarda Aydın’ın Kuşadası sahillerinde de yuvalandıkları tespit edildi. İlk olarak 2011 yılında, Kuşadası Davutlar sahiline çıkan caretta caretta insanların yoğun ilgisinden dolayı yumurtlayamadan ayrıldı. Bir yıl sonra 2012’de Davutlar sahilinde bir otelin plajına yaptığı yuvaya 81 yumurta bıraktı ve bu yuvadan çıkan 74 yavru başarı ile denizle buluştu.

    YENİ YUMURTLAMA İHTİMALİNE KARŞI KUMSALLAR TAKİP EDİLİYOR

    Kuşadası sahillerinde yuvalanmanın devam edip etmeyeceği beklenirken bu yıl da Kuşadası kadınlar plajında bir caretta carettanın yumurtladığı görüldü. Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü’ne bağlı bölge müdürlüğü ekiplerince yumurtlama yapılan alanda, gerekli güvenlik tedbiri alındı. Ayrıca yeni yumurtlama olması ihtimaline karşı kumsalların görevli bekçiler ve mühendisler tarafından takibi yapılıyor.

    CARETTALAR GENELLİKLE YUVA YAPTIKLARI KUMSALA GERİ DÖNER

    Caretta carettaların dünyadaki en büyük yuvalama alanları Umman’ın Masirah Adası, Akdeniz’deki önemli yuvalama alanları ise Yunanistan ve Türkiye sahilleri olarak biliniyor. Türkiye’de yuvalama alanları da Ekincik, Dalyan, Dalaman, Fethiye, Patara, Kumluca, Belek, Kızılot, Demirtaş, Gazipaşa, Anamur ve Göksu Deltası.

    Çoğu caretta genellikle her seferinde daha önce yuva yaptıkları kumsala geri döner. Sadece aynı kumsalda görünmekle kalmayıp, daha önceki yuvalarının çok yakınlarına yuva yapar ve genellikle yuva başına 120 yumurta bulunur.

    CARETTA CARETTALAR İÇİN SAHİLLERDE DAHA DİKKATLİ OLALIM

    Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu da Türkiye'de sahillerinde önemli deniz kaplumbağaları yuvalama sahaları bulunduğunu belirterek, vatandaşların yavru çıkışlarının devam edeceği 30 Eylül tarihine kadar sahillerde daha dikkatli olmalarını istedi. 


CİHAN