Cari açık Şubat'ta 4.2 milyar dolar

TCMB'nin açıkladığı Ödemeler Dengesi verisine göre cari açık Şubat ayında 4.22 milyar dolar olarak gerçekleşti. Piyasanın beklentisi bu dönemde açığın 4.6 milyar dolar olması yönündeydi.

Cari açık Şubatta 4.2 milyar dolar
11 Nisan 2012 Çarşamba 10:59 tarihinde eklendi.

 

Bu veriyle cari işlemler hesabı, Ocak-Şubat döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre 1.915 milyar dolar azalarak 10.14 milyar dolar oldu.
 
Merkez'den yapılan açıklamada, bu gelişmede dış ticaret açığının 1.606 milyar dolar azalarak 10.681 milyar dolara gerilemesi, hizmetler dengesinden kaynaklanan net gelirlerin ise 316 milyon dolar artarak 1.191 milyar dolara çıkmasının etkili olduğu belirtildi.
 
Şubat ayı verisini değerlendiren Morgan Stanley Başekonomisti Dr. Tevfik Aksoy, " Cari açık verisi beklentilerin altında geldi. Buna benzer bir kaç ay daha görürsek yıllık beklentilerde aşağı yönlü revizyonlar gelebilir... Ekonomideki yavaşlamanın etkisi görülüyor" dedi.
 
Alt kalemlere bakıldığında, hizmetler dengesi kalemi altındaki turizm gelirleri, bir önceki yılın ilk iki ayına göre 14 milyon dolar tutarında artarak 1.856 milyon dolara ulaşırken, turizm giderleri 191 milyon dolar tutarında azalarak 547 milyon dolar olarak gerçekleşti.
 
Bu dönemde, yatırım geliri dengesinin altında yer alan doğrudan yatırımlar, portföy yatırımları ve faizlerden oluşan diğer yatırımlarda gerçekleşen toplam net çıkış ise bir önceki yılın Ocak-Şubat dönemine göre 26 milyon dolar artarak ilk iki ayda 952 milyon dolarına ulaştı.