"Cari açık teknolojiyle kapatılabilir"

Gazeteci yazar Mehmet Altan, Türkiye’de cari açık problemi olduğunu, bunun daha nitelikli ürünler satılarak aşılabileceğini söyledi.

Cari açık teknolojiyle kapatılabilir
30 Nisan 2013 Salı 22:42 tarihinde eklendi.

 

Ortadoğu Sanayi ve Genç İş Adamları Derneği (OSGİAD) tarafından Diyarbakır'da Liluz Otel’de düzenlenen 'Barış Sürecinin Bölge Ekonomisine ve Ortadoğu'ya Etkileri' toplantısına katılan Altan, çözüm sürecinin ekonomiye vereceği etkiyi anlattı.

Türkiye’nin son 10 yılda ekonomik olarak büyüme katettiğini ifade eden Altan, yapısal reformların da önünün açılması gerektiğini kaydetti. Türkiye'de cari açığın olduğunu belirten Altan, “Türkiye'de bir cari açık sorunu var. Birçok sorunun önünde gelen bir mesele. Nedeni ise gelir ve giderimiz bizim aleyhimizedir. Türkiye evine para getiremeyen bir konumdadır. Zaten cari açık sorunun varsa, senin temel bir sorunu olduğu bilinir. Para kazanamıyorsun demektir. Parayı, daha nitelikli malları satarak. Bu nitelikli malları teknolojik üretimine, bilime önem vererek sağlanılabilinir.” dedi. 
 
Ortadoğu'da 35-40 milyon bir Kürt nüfusu olduğunu ifade eden Altan, “Kürt nüfusunun devleti yok. Türkiye'deki Kürt sorunun en temel nedenlerinden biri de Kürtlerin devleti olmayışıdır. Kürtlerin devleti olmadığından dolayı sorunlarını aşamadı. Türkiye, Kürtlerin de devleti olabilecek yapısal reformları yapılabilseydi, bölgede sahipsiz Kürtlerin adresi olabilecekti.” şeklinde konuştu.

CİHAN