Cariyeler denize atıldı mı?

Cemil Çiçek, Dolmabahçe Sarayı’nda “Harem ve Cariyelik” adlı kitabın tanıtımı dolayısıyla düzenlenen toplantıda, Dolmabahçe Sarayı’nı ziyaret edenlerin harem konusunda yoğun olarak sorular sorması üzerine, kitabın bir ihtiyaçtan dolayı hazırlandığını söyledi.

Cariyeler denize atıldı mı?
14 Kasım 2011 Pazartesi 08:24 tarihinde eklendi, 2.482 kez okundu.

 

Çiçek, haremde cariyelik konusunun televizyon dizilerinde de gündeme gelmesinin toplumda bir merak  yarattığını belirterek, “Harem konusu sadece özel hayatla ilgili kavram değil, aynı zamanda devlet idaresiyle de ilgili önemli bir kurumdur. Sarayların sorumlusu da biz olduğumuz için konuyu daha iyi anlatmak için bu kitabı hazırladık” dedi.
 
Ölüm emri vermek zorunda kaldı
Toplantıda, Milli Saraylar Bilim Kurulu Başkanı Prof. Dr. İlber Ortaylı da kitabın harem müessesesi üzerindeki soruları karşılamak için kaleme alındığını belirtirken, erek, toplantıya katılan köşe yazarlarının sorularını yanıtladı. Sabah gazetesi yazarı Mehmet Barlas’ın, “Cariyelerin çuvallara konarak, denize atıldığı doğru mu?” sorusuna, “3. Mehmet ve 3. Murat döneminde şehzadelerin katli çok abartılmıştır. 3. Murat biliyorsunuz 5 kardeşinin ölüm emrini vermek zorunda kaldı. Çünkü Anadolu’da bir takım bölücü hareketler vardı. Şehzadeler yönlendiriliyordu. Bu yüzden öldürüldüler. Bu durum, insanların nefretine ve protestolarına neden oldu ve çok dedikodular çıktı. Bu olaylar vardır, ama adet değildir. Cariyelerin çuvala konup denize atılması da bu sırada çıkan abartılı dedikodulardandır” yanıtını verdi.