Çatışmalar 37'nci gününde

Şanlıurfa'nın Suruç İlçesi'nin karşısında bulunan Suriye'nin Kobani kentinde IŞİD militanları ile YPG güçleri arasındaki çatışmalar 37'nci gününe girdi.

Çatışmalar 37nci gününde
21 Ekim 2014 Salı 13:11 tarihinde eklendi.
Son birkaç gündür sessizliğin hakim olduğu Kobani'de, IŞİD militanlarının bomba yüklü araçlarla düzenlediği intihar saldırıları YPG güçleri tarafından engelleniyor. 
 
IŞİD militanları 37 gün önce Kobani'yi ele geçimek için doğudaki Telabyad ile batıdaki Carablus ilçesinden saldırı başlattı. IŞİD militanları ilerleyişi sırasında güzergah üzerindeki yüzlerce köyü ele geçirdi ve burada yaşayan çoğunluğu Kürt kökenli binlerce Suriyeli evlerini terk ederek Türkiye'ye sığındı.
 
IŞİD militanları 20 gün önce ulaştığı Kobani'ye havan ve tanklardan top atışları ile saldırmaya başladı. YPG güçlerinin bulunduğu bölgeleri havan ve tank atışları ile vuran IŞİD militanları, Kobani'nin doğu bölgesinde bazı noktaları kontrolüne geçirdi ve buralara bayrağını dikti. IŞİD militanlarının ilerleyişini durdurmak isteyen YPG güçlerinin savunmasına ABD öncülüğündeki koalisyon ülkelerinin savaş uçakları da havadan bombardıman ile destek verdi. Uçakların bombardımanı ile etkilenen IŞİD militanlarının ilerleyişi durdu. Sokak savaşının başladığı ilçede savaş uçaklarının desteğini alan YPG güçleri, IŞİD militanlarını püskürttü.
 
YPG güçlerinin savunması ve uçakların bombardımanı ile darbe alan IŞİD militanları, bu kez uzaktan havan topu mermileri ile Mürşitpınar Sınır Kapısı'nın bulunduğu bölgeleri hedef alan atışlar yapmaya başladı. IŞİD militanları mevcut yerlerini korumak için havanlarla sınır kapısına saldırırken, Telabyad ve Rakka'dan takviye güç çağırdı.
 
BOMBA YÜKLÜ ARAÇLARLA SALDIRI
 
Son günlerde sessizliğin hakim olduğu ilçede ilerleyişini sürdürmek isteyen IŞİD militanları YPG güçlerinin savunmasını kırmak için bu kez bomba yüklü araçlarla intihar saldırısına yöneldi. Son zamanlarda sıkça bomba yüklü araçlarla YPG mevzileri ve ilçe merkezine yönelmeyi tercih eden IŞİD militanlarının bu girişimi ise durumu önceden fark eden YPG güçlerince engelleniyor. YPG güçleri, bomba yüklü araçları havan veya roket atışları ile patlatarak ilçe merkezi veya mevzilerine gelmeden patlatıyor. 
 
GECE ÇATIŞMA, GÜNDÜZ SESSİZLİK
 
IŞİD militanları, Telabyad ve Rakka'dan gelen takviye birliklerle dün gece yeniden Kobani merkezine ilerlemek istedi. Ancak, IŞİD militanlarının bu ilerleyişi YPG güçleri tarafından yeniden engellendi. Gece boyu süren silahlı çatışmalar sırasında havalanan savaş uçakları IŞİD militanlarının bulunduğu bölgeyi vurdu. Uçakların bombardımanının ardından IŞİD militanları geri çekilirken, Kobani'de sessizlik hakim oldu. Sabah saatlerinden itibaren sessizliğin hakim olduğu ilçede aralıklarla silah sesi duyulurken, savaş uçakları ilçenin yaklaşık 5 kilometre güneyindeki bir bölgeyi vurdu. Uçakların vurmasının ardından bölgeden siyah dumanlar yükselirken, vurulan bölgede IŞİD'e ait bir tankın bulunduğu ileri sürüldü. Öte yandan Kobani'nin doğu ve güneyindeki bazı noktalardan zaman zaman dumanların yükseldiği de görüldü.
 
PEŞMERGE BELİRSİZLİĞİ
 
Dün geçişlerine izin verilen peşmergeler de bölgede en çok merak edilen konular arasında yerini aldı. Peşmergelerin ne zaman geleceği ve nereden Kobani'ye geçeceği belirsizliğini koruyor. 
 
Sınır hattı ve çevresindeki yoğun güvenlik önlemi devam ederken, peşmerge güçlerinin gelmesi halinde Mürşitpınar Sınır Kapısı veya daha önce evlerini terk eder Suriyelilerin geçiş yaptığı Yumurtalık bölgesinden Kobani'ye girebilecekleri bildirildi.
 
Bu arada çok sayıda vatandaş Mürşitpınar Sınır Kapısı yakınındaki yüksek noktalardan Kobani'de yaşananları izlemeyi sürdürüyor.