"Çatışmasızlık uzun sürmeyebilir"

Sebahat Tuncel "Eğer bu süreçte demokratikleşme konusunda gerekli düzenleme ve yol temizliği yapılmaz, demokratik özgürlükçü anayasa inşaa edilmezse, bu ortaya çıkan çatışmasızlık dönemi uzun sürmeyebilir" dedi

Çatışmasızlık uzun sürmeyebilir
11 Mayıs 2013 Cumartesi 12:29 tarihinde eklendi.

Aydın'ın Didim İlçesi'nde, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Didim İlçe Teşkilatı tarafından düzenlenen dayanışma yemeğine katılan BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, barışın savaştan daha zor olduğunu söyledi. Tuncel, "Eğer bu süreçte, demokratikleşme konusunda gerekli düzenleme ve yol temizliği yapılmazsa, demokratik özgürlükçü anayasa inşa edilmezse, çatışmasızlık dönemi uzun sürmeyebilir. Bunu bir durum tespiti olarak ifade ediyorum" dedi.

 
Didim İlçesi'ndeki bir restoranda, dün saat 21.30'da, HDP Didim İlçe Teşkilatı tarafından dayanışma yemeği verildi. Yemeğe, BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, BDP Aydın İl Başkanı Raif Kanat, HDP Aydın İl Başkanı Pınar Akpınar, partililer ve davetliler katıldı. 'Çözüm sürecini' değerlendiren Tuncel, içinde bulunulan dönemin çok kritik olduğunu vurguladı. Tuncel, şöyle dedi:
 
"3 Ocak'tan bugüne yeni bir durum var. Sayın Abdullah Öcalan'ın yanına iki arkadaşımız gitti. Türkiye'de Kürt sorunu üzerine daha çok çözümsüzlük tartışmalarının yapıldığı bir dönemde bu görüşme yeni bir dönemin başlangıcı oldu. Müzakare sürecinin başladığını görmüş olduk, engellemek isteyenler 9 Ocak'ta iş başına geçti. Paris'te 3 kadın devrimciyi öldürdüler. Saboteye yönelik bir katliamdı ve hala sorumluluları bulunmadı. Tarafların ısrarı önemli şekilde süreci müzakare sürecine dönüştürdü."
 
"ÇATIŞMASIZLIK UZUN SÜRMEYEBİLİR"
 
'Çözüm süreci'nde birinci aşamanın PKK'lıların sınır dışına çekilmesiyle başladığını anlatan milletvekili Sebahat Tuncel, şöyle devam etti:
 
"Kürt tarafı üstüne düşeni yapmaya başladı. İkinci aşamanın büyük kısmı, hükümetin sorumluluğunda olmak üzere yasal ve anayasal düzenlemelerin yapılması gerekiyor. Eğer bu süreçte demokratikleşme konusunda gerekli düzenleme ve yol temizliği yapılmaz, demokratik özgürlükçü anayasa inşaa edilmezse, bu ortaya çıkan çatışmasızlık dönemi uzun sürmeyebilir. Bunu bir durum tespiti olarak ifade ediyorum. 1999'u hatırlayın, PKK o dönemde geri çekildi, 500'e yakın gerilla hayatını kaybetti, hiçbir değişiklik olmadı daha büyük çatışma ortamına girdik. Kürt sorunu ile ilgili deneyimlerimiz var, bu sorun nasıl çözülmez biliyoruz. Türkiye'de ilk kez 'Bu sorun nasıl çözülür' diye değerlendirme yapılıyor. Bu süreç sadece Kürt hareketinin omuzlarına yüklenmemelidir."
 
"ŞU ANKİ DURUM BARIŞ DEĞİL"
 
Çözüm Süreci'nin başarı kriterinin AK Parti olamayacağını iddia eden Tuncel, şunları söyledi:
 
"Kriterimiz; örgütlü halk ölçüsüdür. Şu an olan çatışmasızlık durumudur, barış değil. Bizim barış dediğimiz, Kürt halkının dilinin, kimliğinin, kültürünün yasal ve anayasal güvenceye kavuşması, demokratik ekonomik, cinsiyet özgürlükçü paradigmanın yaşam bulmasıdır. Kürt halkının kendi kendini yönetmesidir."
 
"BARIŞ DAHA ZOR"
 
Barış mücadelesinin savaştan daha zor olduğunu ve süreçte kafa karışıklıkları görüldüğünü ifade eden BDP'li Sabahat Tuncel, sürecin özellikle 'Ulusalcılar' tarafından  manipüle edildiğini öne sürdü. Tuncel, şöyle konuştu:
 
"Bu süreçte en vahim olan CHP'nin durumdur. Ne dediği belli değil. "Kürt sorununun çözülmesinden yanayız' diyorlar, araştırma komisyonunda yoklar. Madem barıştan yanasın sürece dahil ol. Kürtler'in anadilde eğitim talebini görmeyen bir CHP'nin demokrasiye faydası yoktur, siyasetten çekilebilir. '20 milyon Kürtle kardeşçe nasıl yaşarız' soruna cevabın yoksa çekil. CHP içinde de demokratlar var ancak onların da cesareti yok. Türkiye'deki sol sosyalist güçlerin yeni bir adresi var. O da HDP'dir. Savaşın, çatışmanın durduğu bir dönemde halka inmelidir."
 
Yemek, müzik dinletisi ile devam etti.

DHA