Çay sadece çay değilmiş

Türk insanının tiryakisi olduğu çayın bin bir faydasının olduğu ortaya çıktı. İşte uzmanlara göre çayın saymakla bitmeyen faydalarında bazıları.

Çay sadece çay değilmiş
30 Eylül 2012 Pazar 10:29 tarihinde eklendi, 1.055 kez okundu.

Günlük yaşamın vazgeçilmezlerinden olan çay vücuda birçok fayda sağlıyor. Uzmanlara göre yeşil, siyah, beyaz ve oolong çayı olmak üzere 4 çeşit gerçek çay bulunuyor. Farklı bitkilerin karışımından oluşan bitkisel çaylar ise gerçek çay değil. Çay çok sıcak tüketilmemeli ve içmeden önce birkaç dakika bekletilmeli. Ayrıca çayın vücuda sağlayacağı fayda çayın türüne, saklanma ve demlenme şekline göre de değişiklik gösteriyor. 

 
- Dayanıklılığı artırır. Yeşil çayda bulunan kateşin (bir tür antioksidan) vücuda direnç sağlayarak yağın enerjiye dönüşmesine yardımcı olur. 
 
- Kalp krizi riskini azaltır. Kan va kalp damarına bağlı hastalıklara karşı koruma sağlar.
 
- Çayda bulunan antioksidanlar meme, kolon, akciğer, pankreas, prostat, cilt kanseri gibi birçok kanser türüne karşı koruma sağlar. 
 
- Vücuda su sağlar.
 
- Bel genişliğini kontrol altında tutar.
 
- Sigaranın etkisini yok eder ve akciğer kanseri riskini azaltır.
 
- Sigara, fiziksel aktivite, yaş ve vücut yapısıyla beraber düzenli çay tüketimi de kadın ve erkeklerde Parkinson riskini azaltır. 
 
- Cildi zararlı ultraviyole ışınlara karşı korur. Özellikle yeşil çay güneş yanıklarına karşı koruma sağlar.
 
- Tip 2 diyabete sahip kişiler için faydalıdır. 
 
- Vücudu radyasyona karşı korur. 
 
- Alzheimer gibi nörolojik hastalıkların tedavisi ve önlenmesi aşamasında yardımcı olur. Yeşil çayda bulunan polifenoller beynin öğrenme ve hafıza kısmına yardımcı olur.

Vatan Gazetesi