Çay üreticilerinden Rusya atağı

Doğu Karadeniz'de çay ihracatçısı firmalar, Türk çayını tanıtmak için Rusya Federasyonu'nda düzenlenecek 2013 Uluslararası Genel Gıda Fuarı'na katılma kararı aldı.

Çay üreticilerinden Rusya atağı
23 Ocak 2013 Çarşamba 17:35 tarihinde eklendi.

 

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği'nde (DKİB), çay ihracatçısı firmaların temsilcilerinin de katılımıyla düzenlenen basın toplantısında konuşan DKİB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, dünya çay üretiminde ilk 5 ülke arasında yer alan Türkiye'nin dünya çay ihracatından yeterli pay alamadığını vurguladı. Uluslararası piyasaların talep ettiği özellikte ürün geliştirilememesinin yanı sıra, yüksek üretim maliyeti ve üretim teknolojilerinin iç piyasa odaklı kurgulanması gibi nedenlerle dünya çay ihracatından yeterli pay alınamadığını kaydeden Gürdoğan, tüketici trendleri doğrultusunda ve pazarların özelliklerine göre ürün türlerinin geliştirilmesi halinde, diğer ülkelere oranla doğal şartlarda üretilen Türk çayının piyasalarda çok rağbet göreceğini söyledi. Bölgede çay sektöründe faaliyet gösteren firmalara yönelik olarak geliştirilen, Doğu Karadeniz Bölgesi'nden Çay İhracatçısı Firmaların İhracat Kapasitesini Artırma Projesi'nin devam ettiğini belirten DKİB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan şöyle konuştu:
 
"Proje, çay sektöründe faaliyet gösteren firmaların üretimlerinin yüksek katma değer ile ihracata yönlendirilmesini sağlamayı amaçlıyor. Projenin hedefleri arasında, çayın tarladan sofraya sunulmasına kadar olan tüm süreçlerle ilgili bilinçlendirme, firmaların uluslararası rekabet olanaklarını geliştirme ve ihracat kapasitelerini arttırarak sürdürülebilir bir ihracat artışına katkı sağlamak yer alıyor. Bu proje kapsamında çay ihracatçısı firmalarla, 16-19 Eylül 2013 tarihlerinde Rusya'da düzenlenecek 2013 World Food Moscow-Uluslararası Genel Gıda Fuarı'na katılacağız. En büyük çay ithalatçısı Rusya Federasyonu'ndaki fuarda müşteri portföyü oluşturmayı planlıyoruz."
 
MARKA İMAJI OLUŞTURULACAK
 
Doğu Karadeniz'de faaliyet gösteren firmaların dünyanın önemli çay ithalatçısı ülkeleri arasında yer alan Rusya'yı hedef seçerek pazar trendine uygun ürünler geliştirmeye çalışacaklarını anlatan Gürdoğan, " Karadeniz Teknik Üniversitesi işbirliği ile özellikle Rusya piyasasında talep gören doğal bitkisel karışımlı ürünlerden yaseminli, naneli ve sinamekili çay gibi sağlık yönü ön planda olan ve ambalajı ile ön plana çıkacak ürünler geliştirilecek. Web sitesi oluşturularak ürün tanıtılacak, marka imajı oluşturulacak. Sektördeki paydaşların oluşturacağı tedarik zinciri ve sağlanacak güç birliği kapsamında ihracata odaklanılması, daha sonra da oluşturulması planlanan tek bir uluslararası marka ile ihracatın gerçekleştirilmesi öncelikli hedeflerimiz arasındadır" diye konuştu.

DHA