Cebinizi satarken bunlara dikkat

Cep telefonunuzu satıp yenisini almaya karar verdiyseniz dikkat etmeniz gereken birkaç nokta var.

Cebinizi satarken bunlara dikkat
03 Nisan 2013 Çarşamba 12:35 tarihinde eklendi, 1.088 kez okundu.

Cep telefonu kullanıcıları 6 ayda ya da en geç 1 yıl içerisinde cep telefonu değiştiriyor. Peki eski telefonlarını satan cep telefonu sahipleri nelere dikkat etmiyor ve ne mağduriyetler yaşıyor.

 
İşte ikinci el cep telefonu pazarında tüketicilerin yaşadıkları mağduriyetler:
 
1-Telefonunuzu Satarken Cihaz İçerisinde Bilgi Bırakmayın:Cep telefonlarını satanlar cihazdaki kimi bilgileri silmeyi unutuyor. Kimlik bilgileri, telefon numaraları, çeşitli şifreler ve kart bilgilerini cihazdan silmeyi unutan kişiler mağduriyet yaşıyor. Kötü niyetli kişiler cep telefonunu satın aldığı kişilerin hesaplarında istediklerini çok rahat bir şekilde yapabiliyorlar. Birçok kişi cep telefonunu sattıktan sonra hesaplarından habersiz defalarca para çekildiğini şikayet ediyor.
 
2- IMEI Numarasına Dikkat:Cep telefonunuzu satarken muhakkak satış belgesi düzenleyin ve belgede IMEI numarasının doğru yazıldığından emin olun. Satış belgesi düzenlemeden alıcıyı tanımadan cep telefonunu satan kişilerin IMEI numaraları kötüye kullanılıyor. Dolandırıcılar bu cep telefonlarını satın aldıktan sonra sahte kimlikle ya da açık hat alarak kişinin cep telefonunu dolandırıcılık gibi yasadışı olaylarda kullanıyor. Böyle bir durumda IMEI denilen elektronik kimlik bilgisinden hareketle cep telefonunu satan kişiye ulaşılıyor ve suçlanan  telefonunu satan kişi oluyor. Cep telefonu bu tür olaylarda kullanıldığını şikayet eden çok fazla kişi var.
 
3- Sosyal Ağ Hesaplarınızı Silin:Cep telefonunu hayatının her alanında kullanan kişiler cep telefonlarına sosyal ağları ekliyor fakat satarken bu hesapları silmeyi unutuyor. Bu hesaplar cep telefonunu satın alan kişi tarafından kötüye kullanılabiliyor. Hem özel mesajlardan özel bilgi ve hesap bilgilerine ulaşıyorlar hem de cep telefonunu satan kişinin arkadaşlarından cep telefonunu satan kişi gibi sohbet edip para isteyebiliyorlar. Telefonunuz ile girdiğiniz tüm sosyal ağlar, e-mail hesapları, şirket ve banka hesaplarınıza ait şifreler ile not defteri, şifre saklayıcı, sesli not vb. uygulamalardaki tüm içeriklerin silindiğine emin olunmalı.
 
4- Fotoğraf ve Videoları Silmeyi Unutmayın:Cep telefonundaki resim ve video gibi görsel dosyalar silinmeli. Birçok kötü niyetli kişiler cep telefonunu satan kişilerin özel fotoğraf ve videolarını internette ya da başka platformlarda paylaşabiliyor. Cep telefonundaki görüntülerin habersiz paylaşıldığını şikayet edenler de var.
 
5-Kablosuz İnternet Bağlantılarını Silin: Telefonunuz ile girdiğiniz kablosuz internet bağlantılarını silmeyi unutmayın. Cep telefonundaki kayıtlı kablosuz ağ bilgilerine ulaşan kötü niyetli kişiler bu bağlantılara girerek kötü niyetli amaçlarda kullanabiliyorlar. Ayrıca akıllı cep telefonu kullanıcıları, telefonlarını satmadan önce online mağaza hesaplarını kesinlikle silmeli. Hesaplarının kullanıldığını şikayet edenlerin sayısı da hiç az değil.

sikayetvar.com