Çeçen mülteciler evlerine dönüyor

Türkiye'de yaşayan Çeçen mülteciler evlerine dönmeye devam ediyor. Çeçen-Rus savaşı nedeniyle 15 yıl önce Türkiye’ye gelen Çeçen mülteciler ülkelerine dönüyor.

Çeçen mülteciler evlerine dönüyor
28 Aralık 2012 Cuma 19:20 tarihinde eklendi.

 

Sivas Çeçen Kafkas Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Ayhan Ergüven, "İzmit ve İstanbul’da 800’ün üzerinde mülteci var, Haziran’a kadar mültecilerin dönüşleri devam edecek." dedi.
 
1996-1997 yıllarında yaşanan Çeçen-Rus savaşı sırasında Türkiye ’ye gelen Çeçen mülteciler 15 yıldır sonra evlerine dönüyor. Dün akşam itibari ile 24 aile daha evlerine döndü. Sivas Çeçen Kafkas Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Ayhan Ergüven, Çeçenistan’da kendilerine eşyalı evlerin kendilerine tahsis edildiğini söyledi. 
 
CUMHURBAŞKANI YARDIMCISI KARŞILADI
 
İzmit’te Deprem konutlarında kalan mülteciler Sabiha Gökçen Havaalanı'ndan Çeçenistan’a uçtu. Dün akşam geç saatlerde Grozni Havaalanında Çeçenistan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Emruddin Edilgriyev tarafından karşılanan 24 aileden oluşan 77 mülteci konvoy halinde şehri gezerek daha sonra evlerine yerleştirildi. Anahtarları bizzat Cumhurbaşkanı Yardımcısı Edilgriyev tarafından teslim edildi 
 
Sivas Çeçen Kafkas Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Ayhan Ergüven, Çeçen-Rus Çeçen-Rus savaşı sırasında Türkiye ’ye gelen Çeçen mülteciler 15 yıldır İstanbul’da Fenerbahçe, Ümraniye ve Beykoz’da kamplarda kaldıklarını, bu yılın başında ise İzmit’te bulunan deprem konutlarına yerleştirildiğini söyledi. 
 
Bu yılın sonunda da vatandaşlık verilmesi düşünüldüğünü kaydeden Ergüven, "2 ay önce Çeçenistan Cumhurbaşkanı Ramazan Kadirov’un Türkiye ziyaretinde Antalya’ya tatile geldiği zaman Çeçen mülteci sorunu gündeme geldi. Çeçen mültecilerin neden dönmediği konusunda bir tespit istedi. Bizde Mültecilerin Çeçenistan’da barınacak yerleri yoktu. Savaştan dolayı evleri yıkılmıştı.15 yıldır buradalar diye konuşmuştuk. Başkan her aileye kişi sayısına bakılmaksızın ev vereceğini taahhüt etti." diye konuştu.
 
ORADA EVLERİ HAZIR
 
Kendilerinin dernek yönetimi olarak İzmit’e giderek kampta mültecilerle görüştüğünü anlatan Ergüven, şöyle devam etti: "Durumu anlattık kendilerine. Bu ayın başında 6 aileden oluşan 26 kişiyi gönderdik Çeçenistan’a oradaki durumu görsünler diye önceden gönderdik. Götürüp Ruslara teslim edecekler, mülteciler ölüme gidiyor diye çok spekülasyon yapılıyordu. O grup gittikten sonra bize isim listesi gelmeye devam etti. Bugün sabah 77 kişiden oluşan 24 aileyi daha Çeçenistan’a gönderdik. Evleri orada hazır. Bizim tespit ettiğimiz İzmit’te yaklaşık 118 aile var. Bu ailelerin dönüşü 3-4 ay içerisinde tamamlanacak diye tahmin ediyorum. Toplam sayı 800’ün üzerinde.” 
 
MÜLTECİ KALMAYACAK
 
Bu kampların dışında yine savaş nedeniyle Türkiye’ye gelmiş ailelerin bulunduğuna dikkat çeken Ayhan Ergüven, "Bunlarda İstanbul’da yoğunluk olarak Başakşehir’de kalıyorlar. 2 ailede oradan dahil oldu. Bu günkü kafileye. Bu süreç Haziran’ı bulacak diye tahmin ediyorum. Sadece İzmit’te değil, İstanbul’da olan ve Türkiye’de geçici olarak ikamet eden insanlar var. Haziran ayına kadar bizlerinde yardımıyla mülteci statüsünde geçici olarak ikamet eden kimse kalmayacak." dedi.

CİHAN