'Cehennem Kapısı' korkusu

"Cehennem Kapısı"nda alışılmışın dışında hareketler tespit eden uzmanlardan korkutucu bir uyarı geldi

Cehennem Kapısı korkusu
08 Temmuz 2011 Cuma 10:39 tarihinde eklendi, 1.002 kez okundu.

 

Avrupa, Nisan 2010'da patlayarak hava ulaşımını felç eden İzlanda'daki Eyyafyallayöküll yanardağı nedeniyle yaşadığı kabusu henüz unutmamışken, uzmanlar korkutucu bir uyarıda bulundu.
 
İzlanda'nın en çok korkulan volkanlarından birinin yakında patlayabileceğini belirten uzmanlar, Avrupa'nın öncekinden çok daha büyük bir kül bulutuyla kaplanabileceği uyarısında bulundu.
 
Jeofizikçiler, Hekla yanardağının altında, derinlerde gerçekleşen 'olağandışı' magma hareketlerinin, büyük bir patlamayla sonuçlanabilecek faaliyetin ilk aşamaları olabileceğini belirtiyor.
 
Ortaçağda "cehennem Kapısı" adıyla anılan volkan, son olarak geçen mayısta patlayan İzlanda volkanından dört kat daha fazla kül bulutu üretme potansiyeline sahip.
 
İzlanda Üniversitesi'nden jeofizikçi Pall Einarsson, patlamanın hemen gerçekleşmeyeceğini, ama yakında meydana gelmesini beklediğini belirtti.
 
İzlandalı volkan uzmanı Jon Frimann da, "Hekla volkanında herhangi bir patlama başlamadı. Ama hiçbir uyarı vermeden başlayabilir. Hiç kimse şu anda bu magma hareketlerinin ne anlama geldiğini kestiremiyor. Daha ilginç olanı, birkaç gün öncesine kadar böyle bir hareketliliğin söz konusu olmayışı. İlginç olan, magma hareketleri sırasında hiç deprem olmaması, magmanın Hekla volkanına yakın kabuk yakınında hareket ettiği sırada uyumlu bir sarsıntının da olmayışı" diye konuştu.
 
Hekla daha önce 20 defadan fazla patladı. 874'teki ilk patlamada 2.5 kilometreküp lav, kül ve volkanik atık püskürttü. Mayısta patlayan Grimsvotn sadece 0.6 kilometreküp volkanik atık püskürtmüştü. Eyyafyallayöküll'ünkü ise üç günde 1.8 kilometreküptü.
 
Hekla İzlanda'nın başkenti Reykjavik'in 113 kilometre doğusunda bulunuyor. Hekla, 1510, 1693 ve 1766'da patladığında büyük zarar vermişti. 

Gazeteport