"Çek yasası alacaklının lehine"

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, açıklanan yargı paketlerinde Çek Yasasıyla ilgili eleştiriler konusunda, ''Şu anda işleyen sistem alacaklının lehine falan değil. Aradan biz devleti çıkarıyoruz. O açıdan getirdiğimiz sistem alacaklının lehinedir'' dedi.

Çek yasası alacaklının lehine
20 Ocak 2012 Cuma 15:44 tarihinde eklendi, 1.779 kez okundu.

Malatya Valisi Ulvi Saran'ın makamında ziyaret eden Bakan Ergin, Valilikte yaptığı konuşmada, bakanlığın görev ve sorumluluklarındaki hizmetlerin işleyişini yerinde görmek amacıyla bu ziyareti gerçekleştirdiklerini belirtti.
    
Malatya'daki yargı alanında ihtiyaçların tespiti ve mevcut problemlerin masaya yatırılması konusunda çalışmalar yapıldığını dile getiren Ergin, ceza infaz kurumlarının da durumunu değerlendirdiklerini ve bu konuda bir çalışma yapıldığını kaydetti. Ergin, Bakanlık olarak Malatya için de bu konuda her türlü yatırımı yapacaklarını ifade etti.
    
Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Bakan Ergin, "açıklanan yargı paketleri kapsamında çek davalarıyla ilgili alacaklıların mağdur olacağı yönünde eleştiriler" olduğunun belirtilmesi üzerine, eksik bilgiye dayalı değerlendirmeler yapıldığını söyledi.
    
Mevcut çek yasasında karşılıksız çek keşide etmiş olanların hürriyeti bağlayıcı cezalara çarptırılmalarının ikincil cezalar olduğunu belirten Ergin, "İlk defa adli para cezasına çarptırılıyorlar. Adli para cezasını ödemediği takdirde hürriyeti bağlayıcı ceza alıyorlar" dedi.
    
Çek keşide eden kişinin adli para cezasını alacaklıya değil, devlete ödediğini hatırlatan Ergin, alacaklının yine alacağıyla buluşamadığını söyledi. Ergin, "Şu anda işleyen sistem alacaklının lehine falan değil. Aradan biz devleti çıkarıyoruz. O açıdan getirdiğimiz sistem alacaklının lehinedir. Türkiye'de karşılıksız çek oranları tedavülde olan çekin çok az bir kısmıdır" diye konuştu.
    
Alacaklıyı koruyacak sistemin Merkez Bankası bünyesinde kurulan Risk Santralizasyon Merkezi olduğunu vurgulayan Ergin, şunları kaydetti:
    
"Bununla kredili alışveriş yapmak isteyenler, satıcı kişi, borçlanmak isteyenin hem pozitif hem negatif sicilini görme imkanına kavuşuyor. Ticaret hayatında esnaflık faaliyetine devam etmek isteyenler, mecburen çeklerini ödemek zorundalar. Aksi halde çek hesabı açamayacaklar, çek defteri alamayacaklar ve çek keşide edemeyecekler. Bu açıdan yeni getirilen sistemde alacaklılarımızın da hukukunu korumaya dönük çok önemli tedbirler var."
    
Bu konuların detaylı olarak kamuoyuyla paylaşılamadığını dile getiren Ergin, vatandaşların, esnafın endişe etmemesini, onların alacak hakkını koruyacak önemli tedbirler geliştirildiğini ve bunların ileride kamuoyuyla paylaşılmasına devam edileceğini söyledi.