Çelik ithalatında TSE talebi

Çelik halat üreticileri, ithal ürünler için Türk Standartları Enstitüsü (TSE) standardı getirilmesini talep etti.

Çelik ithalatında TSE talebi
26 Mart 2013 Salı 17:12 tarihinde eklendi.

 

Köşkerler Çelik Halat’ın Genel Müdürü Sami Köşker, Türkiye‘nin kalkınması adına TSE standartlarında imalatın artması gerektiğini vurguladı.
 
Ülkenin çelik halat ithalatında belirli bir standartı uygulamamasının hem yerli çelik halat üreticilerini hem de bu ürünü kullanan sektörleri güç durumda bıraktığına işaret eden Sami Köşker, “İthal edilen ürünlerde özellikle de çelik halat çeşitlerinde mutlaka TSE aranmalıdır. Çünkü çelik halat olarak milli savunma projelerinden tutun sağlık, inşaat, makine imalatı, otomotiv yan sanayi ve daha birçok sektörde kullanılmaktadır. Bu sektörlerin hiçbirinde çelik halatın taşıması gereken belirli bir kalite standardının olmaması çok büyük olumsuz sonuçlar doğurabilir. Örneğin asansör üretiminde kullanılan bir çelik halatın kalitesiz olduğunu kabul etmemiz mümkün mü? Veya savunma sanayinin kullandığı çelik halatların TSE standartlarına haiz olmayan bir ürün olduğunu düşünebilir miyiz?” dedi.
 
Sanayinin senelerdir artan çelik halat talebine uyumlu olarak sektörde kaliteli ürün çeşidinin de arttığını ve belli bir dünya standartlarını yakaladığını ifade eden Köşker, “Anadolu insanı kabuğunu yırttı. Hükumetimiz çıkardığı yasalar ve teşviklerle yerli sanayinin ufkunu açtı. Bakanlarımız, başbakanımız hatta sayın cumhurbaşkanımız iş adamlarımızı yanına alıp dünyanın her tarafına gidiyor. Benzer uygulamalar artarak devam ederse ülkemizde her sektör büyümeye ve ihracat artmaya devam edecek. İş adamlarımız da hükumetimizin ve devletimizin imkanlarından faydalanarak daha kaliteli ürünler üreterek dünya ile yarışır duruma gelmek zorundadır” dedi. 
 
Türkiye'de çelik halat üretiminin belirli bir kaliteyi yakaladığına değinen Sami Köşker, “Firma olarak sanayimizin ihtiyacı olan değişik kompozisyonlarda lif özlü ve çelik özlü olmak üzere binlerce çeşit ve ebatta çelik halat üretimi yapmaktayız. Ürünlerimizin tamamı TSE ve DIN kalite standarlarını karşılıyor. Ar-Ge departmanında yaptığımız çalışmalar sonucu Türkiye'ye yurt dışından ithal edilen birçok çelik halat çeşidinin üretimini başarıyla gerçekleştirerek  bazı ithal ürünleri yerlileştirmiş olduk.” şeklinde konuştu. 
 
Yurt dışından kalitesiz çelik halat ithalatının azalması ile birlikte yerli üreticilerin daha da güçlenerek çeşitli sektörlere alternatif ürünler üretebileceklerini söyleyen Köşker, firma olarak buna hazır olduklarını, özellikle Ar-Ge'ye yaptıkları yatırımla ihracatta da iddialı olduklarının altını çizdi.

CİHAN