Cem Uzan’a 18 yıl hapis

Fransa’da bulunan işadamı Cem Uzan’a 18 yıl 5 ay hapis cezası verildi.

Cem Uzana 18 yıl hapis
29 Mart 2013 Cuma 16:51 tarihinde eklendi.

 

Halen firari olan Cem Uzan'a, yönetim ve denetimini fiilen elinde bulundurduğu İmar Bankası'ndan nitelikli zimmet suçunu işlediği iddiasıyla 18 yıl 5 ay 20 gün hapis ve 4 milyar 404 milyon lira adli para cezası verildi.

Cem Uzan hakkında ayrıca görülen nitelikli dolandırıcılık ve suç işlemek amacıyla örgüt oluşturmak suçlarından devam eden davaların ise suç tarihi itibariyle zaman aşımı süresini doldurduğu için ortadan kaldırılmasına karar verildi.
 
İstanbul 8. Asliye Ceza Mahkemesi'nde İmar Bankası'na yönelik bankacılık kanununda belirtilen 'nitelikli zimmet', 'nitelikli dolandırıcılık' ve 'suç işlemek amacıyla örgüt oluşturmak ve bu örgüte üye olmak' suçlamasıyla Kemal Uzan, Cem Uzan ve Murat Hakan Uzan'ın da aralarında bulunduğu 48 sanıklı davanın karar duruşması bugün yapıldı.

Daha önce yerel mahkeme tarafından verilen kararın Yargıtay tarafından bozulmasının ardından tekrar ele alınan davanın bugünkü duruşmasına Bahattin Uzan'ın da aralarında bulunduğu 12 tutuksuz sanık katıldı.
 
Firari sanıklar Cengiz Uzan, Yeşim Öztürk, Murat Hakan Uzan, Yavuz Uzan ve Murat Hakan Uzan ile 31 tutuksuz sanık ise duruşmaya gelmedi. Yargıtay Ceza Dairesi'nin bozma kararının ardından bugüne kadar yapılan savunmalardan sonra hazır bulunan sanıklar ile avukatlarından son sözleri soruldu. Ardından da duruşmaya karar verilmek üzere ara verildi.
 
Saat 16.15'de başlayan duruşmada, oy birliği ile alınan karar Mahkeme Başkanı Sevil Tosun tarafından okundu. Başkan Tosun, çeşitli eylemlere ilişkin, sanıkların ayrı ayrı cezalandırılması istenen suçlamalara ilişkin ayrı ayrı verdikleri kararları sırayla okudu. Tosun, İmar bankasının hakim hissedarı ve fiili yöneticisi olan olan firari sanık Cem Uzan hakkında bankaya ait bir milyar 468 milyon 240 bin 378 lira 21 kuruşu, zimmetin ortaya çıkmasını önleyecek hileli yöntemlerle nitelikli biçimde kendisine ve diğer Uzan aile mensuplarına aktararak zimmete geçirdiği gerekçesiyle nitelikli zimmet suçunu işlediğine karar verdiklerini açıkladı.
 
CEM UZAN'A 18 YIL HAPİS, 4.4 MİLYAR PARA CEZASI
 
Eylemlerin sayısı, suç kastının yoğunluğu, zarar miktarının büyüklüğü, suçun işlenmesi sırasında kullanılan araçların niteliği, işlenen suçun sürekliliği ve süresi, ülke ekonomisinde meydana getirdiği zararın çokluğu, sanığın diğer sanıklara etkisi, suçun işleniş şekli ve sanığın konumu, sanığın suç işleme kastı, birden çok eylemlerle zincirleme şekilde işlemesi, mahkemeye karşı lehe tutum ve davranışları dikkate alınan Cem Uzan hakkında 18 yıl 5 ay 20 gün hapis ve 4 milyar 404 milyon 721 bin 134 lira 63 kuruş adli para cezası verildi.
 
3 SANIĞA 7 YIL, 4.4 MİLYAR PARA CEZASI
 
Sanıklar Raife Aynur, Olgun Uyar ve Ufuk Uzunkaya hakkında ise Nitelikli zimmet suçuna iştirak ettikleri gerekçesiyle 7 yıl 3 ay 15'er gün hapis ve 4 milyar 404 milyon 513 bin 400 lira 65 kuruş adli para cezası verildi.
 
Başkan Sevil Tosun, bankacılık faaliyetlerinden dolayı bankayı vasıta kılarak hileli yöntemlerle devlete karşı nitelikli dolandırıcılık, suç işlemek amacıyla örgüt kurup yönetmek, nitelikli zimmet ve gerçeğe aykırı muhasebeleştirme suçlarını işlediği iddia edilen firari sanıklar Kemal Uzan, Yavuz Uzan, Yeşim Öztürk ve Murat Hakan Uzan hakkındaki davanın, yakalanamadıkları ve savunmalarının alınamadığı için ayrılmasına karar verdiklerini açıkladı.
 
Ayrıca daha önceden ifadesi alınmış ama sonra firari duruma düşmüş sanık Cem Uzan ile amcası Bahattin Uzan'ın da aralarında bulunduğu 28 sanığın 32 bin 522 mağdur ile 78 müştekiye ve devlete karşı 'Nitelikli dolandırıcılık' suçlarının, 3 Temmuz 2003 tarihi öncesine ait olduğu ve zaman aşımı süresini doldurduğu için ortadan kaldırılmasına karar verildi. Cem Uzan'ın da aralarında bulunduğu 21 sanık hakkında iddia edilen suç işlemek amacıyla örgüt kurmak ve bu örgüte üye olmak suçlarının da 3 Temmuz 2003 tarihi öncesine ait olması sebebiyle bu davaların da zaman aşımı nedeniyle ortadan kaldırılması karara bağlandı.
 
Ayşegül Akay Uzan'ın da aralarında bulunduğu 17 sanık hakkında ise zimmet suçunu işlediklerine dair cezalandırılmalarına yeterli delil bulunmadığından beraat kararı verildi. 9 sanık hakkında suç işlemek için örgüt oluşturmak ve bu örgüte üye olmak ile gerçeğe aykırı muhasebeleştirme suçlarından açılan davanın da zaman aşımı nedeniyle ortadan kaldırılmasına hükmedildi.
 
Sanıklar Ahmet İsmail Sevinç, Gerald Joseph Carrald ve Mahmut Sağır hakkında suç işlemek amacıyla örgüt oluşturmak ve bu örgüte üye olmak suçundan açılan davanın da zaman aşımı süresini doldurduğu için ortadan kaldırılması karara bağlandı.
 
Ayşegül Akay Uzan ve Melahat Uzan'ın da aralarında bulunduğu 14 sanık hakkındaki banka parasını zimmete geçirmek suçlamasıyla ilgili olarak da cezalandırılmalarına yeterli delil bulunamadığından beraatlerine karar verildi.
 
Bu arada yargılama sırasında ölen sanık Ethem Alev hakkındaki Nitelikli dolandırıcılık, zimmet ve suç işlemek için örgüt oluşturmak ve bu örgüte üye olmak suçlamalarının ortadan kaldırılması karara bağlandı.

CİHAN