Cemil Bayık, Rus televizyonuna konuştu

Rusya’nın resmi televizyonu 1. Kanal, bu haftaki “Haberler” programında ABD’nin “Büyük Ortadoğu Planı” çerçevesinde bölgede Kürdistan haritasının oluşmaya başladığını iddia etti.

Cemil Bayık, Rus televizyonuna konuştu
21 Ocak 2014 Salı 10:14 tarihinde eklendi.
Irak’ta terör örgütü PKK kamplarına giren televizyon muhabiri Yevgeni Baranov, KCK Yürütme Konseyi Eşbaşkanı Cemil Bayık ile de röportaj yaptı. Televizyon, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Suriye konusunda ölümcül hata yaptığını da iddia etti.
 
Arap Baharı’nın Suriye’de iç savaşı ateşlediğini vurgulayan Rus televizyonu, “Arap Baharı yüzünden bugün birçoğu haritayı yeniden çizmek istiyor, üstelik sadece Ortadoğu’yu değil.” şeklinde yorumda bulundu.
 
Büyük Ortadoğu projesinin 1990’lı yıllarda başladığını hatırlatan muhabir Baranov, projenin birkaç kez gözden geçirildiğini kaydetti. Rus muhabir, “Fakat 2 husus değişmez olarak kaldı. Öncelikle, dünya siyasi haritasında Kürdistan’ın ortaya çıkması, Suriye ve Irak’ın ortadan kalkması. İkincisi ise 1.Dünya Savaşı’nda Osmanlı’nın yıkılması sonucunda ortaya çıkan sınırların yeniden çizilmesi fikrinin ta kendisi. Eğer 1990’lı yıllarda Balkanlar'da sınırlar serbest şekilde çizildiyse sıra 2000’lı yıllarda Ortadoğu’ye gelince ortaya şu tablo çıktı: Bu sefer anlaşmak lazım.” dedi.
 
Kandil dağında PKK'lıların arasına giderek programı sunan Rus muhabir, “Bu yükseklikten bakınca tüm Ortadoğu tıpkı avucunun içinde.” şeklinde izlenimlerini aktardı.
 
Muhabire konuşan Bayık, “Bize göre bölgede üçüncü dünya savaşı oyunu oynanıyor. Çağdaş kapitalizm sistemini temsil eden Batılı güçler Ortadoğu’yu yeniden yapılandırmaya çalışıyor. Çünkü bu bölge onların çıkarlarını memnun etmiyor artık. Eğer dünyayı insan organizmasına benzetirsek bu durumda omurga Ortadoğu olacak. Eğer Ortadoğu’yu insan organizmasına benzetirsek, bu durumda da omurga Kürdistan olacak.” iddiasında bulundu.
 
ARAP BAHARI’NDAN KÜRTLER KAZANÇLI ÇIKTI
 
"50 milyonluk Kürt halkının" kendi devletinin henüz olmadığına dikkat çeken Rus muhabire göre Arap Baharı’ndan bölgede sadece Kürtler kazançlı çıktı. Savaşta Kürt halkının da zarar gördüğünü vurgulayan muhabir, Suriyeli Kürtlerin kendi özerkliği için savaştığını belirtti. 
 
Türkiye’nin de zor bir durumda kaldığını kaydeden muhabir Türkiye nüfusunun yaklaşık yüzde 20’sini Kürtlerin oluşturduğuna dikkat çekti. Muhabir Baranov, “Erdoğan’ın başlattığı reformlar, zamanla Türkiyeli Kürtlere statü vermeyi sağlayabilirdi. Birçoğunun işine gelen bu statü Türkiye'nin egemenliğini tehdit etmeyecekti aynı zamanda.” görüşünü savundu.
 
Türk yönetiminin PKK ile ateşkes sağlanması ve PKK’lıların Kandil dağına dönmesiyle başlayan sürecin Ankara’nın istediği neticeyi doğurmadığını ima eden muhabir, “Suriyeli Kürtler, PKK birliğine benzer şekilde halk savunma birliği kuruyor.” dedi.
 
SURİYE MACERASIYLA ERDOĞAN ÖLÜMCÜL HATA YAPTI
 
Erdoğan’ın Suriye macerasına girmekle ölümcül bir hata yaptığını savunan muhabir Baranov, “Erdoğan Washington’un teşviklerine güvendi ve kendisini Suriye’nin, bununla birlikte 2 milyonluk Suriyeli Kürtlerin kaderinin hakemi olarak görmeye başladı. Fakat bunun yerine artık kendi koltuğunu korumayı ve bu koltuğunu koruyamazsa bu durumda Türkiye’nin başına neler geleceği ile ilgili konuları düşünmek zorunda kaldı.” yorumunda bulundu.
 
Televizyona konuşan Rus uzman Stanislav Tarasov, bölgenin bazı ülkelerinin fiiliyatta parçalandığına işaret ederek, Türkiye’de ciddi gelişmelerin yaşandığını kaydetti. Tarasov’a göre, bölgede Kürdistan isimli bebek doğmaya başladı bile.

CİHAN