Cengâverler

2018 Dünya Kupası Avrupa Elemeleri I Grubu maçında A Milli Takımımız, Antalya'da Finlandiya'yı 2-0 mağlup etti.

Cengâverler
24 Mart 2017 Cuma 21:49 tarihinde eklendi.
A Milli Futbol Takımı, 2018 FIFA Dünya Kupası Avrupa Elemeleri I Grubu'ndaki beşinci maçında, Antalya'da ağırladığı Finlandiya'yı, Cenk Tosun'un attığı gollerle 2-0 mağlup etti.
Finlandiya ile 14'üncü randevu
 
A Milli Futbol Takımı, 2018 FIFA Dünya Kupası Avrupa Elemeleri I Grubu 5'inci maçında Antalya Stadı'nda Finlandiya ile 14'üncü kez karşı karşıya geldi. 
 
Maçın biletleri günler öncesinden tükendi. Tribünlerde, her koltuğa Türk bayrağı konuldu. Stat içerisine Milli Takım Taraftar Kulübü'ne ait 'Sen Tribünde Ay, Milliler Sahada Yıldız Olsun', yazılı pankart dışında hiçbir pankart asılmadı. Maça saatler kala stada giden yollarda trafik yoğunluğu yaşandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın maçı izleyeceğini açıklamasının ardından, stat çevresinde güvenlik üst düzeye çıkarıldı. Cumhurbaşkanlığı korumaları stat dışında yapılan kontroller sırasında gazetecilerin görüntü almasını engelledi. Basın mensupları stada x-ray cihazı da dahil 3 kez aramadan geçirildi. Stat çevresinde özel hareket polisleri ile atlı birlikler önlem alırken, bomba imza uzmanı polisler, eğitimli polis köpekleri ile bomba araması yaptı. 
 
İki takım bugüne kadar ilki 1924, sonuncusu da 2012 yılında olmak üzere 13 kez karşı karşıya geldi. Bu maçların 4'ünü Türkiye, 6'sını Finlandiya kazanırken, 3 karşılaşma beraberlikle sonuçlandı. Her iki takım da bu maçlarda 20'şer gol kaydetti. Bu maçların 4'ü resmi nitelikteydi. Finlandiya bu maçların 3'ünü kazanırken Türkiye tek galibiyet alabildi.
 
A MİLLİLERİN TARİHTEKİ İLK MAÇI
 
A Milli Futbol takımı tarihteki ilk galibiyet sevincini Finlandiya karşısında yaşadı. Teknik direktör Billy Hunter yönetimindeki ay- yıldızlı ekip, Helsinki'de Helsingfors Stadı'nda oynanan karşılaşmayı 4-2 kazandı. Ay yıldızlılar bu tarihi galibiyetten sonra 2 Haziran 1996'daki özel maça kadar Finlandiya karşısında oynadığı 6 maçta galibiyet yüzü görmedi.
 
İKİNCİ KARŞILAŞMA 52 YIL SONRA
 
1924'teki ilk buluşmanın ardından iki takım ikinci kez 25 Ağustos 1976'da yine Helsinki'de karşılaştı. 52 yıl sonra Olimpiyat Stadı'ndaki özel maçta, o dönem Galatasaray forması giyen Türkiye Futbol Direktörü Fatih Terim de yer aldı. Karşılaşmayı Finlandiya 2-1 üstün tamamladı.
 
İki takımın 3'üncü buluşması ise 6 Nisan 1977'de Ankara 19 Mayıs Stadı'nda oldu. Fatih Terim'in yine forma giydiği maçı Finlandiya 2-1 kazandı. İki takım 4'üncü maçlarında 1986 yılında Dünya Kupası elemelerinde karşı karşıya geldi. Bu karşılaşma da Finlandiya'nın 2-1'lik üstünlüğüyle sonuçlandı. 25 Eylül 1985'te deplasmanda Ratina Stadı'nda oynanan rövanş maçında da Türkiye 1-0 mağlup oldu.
 
Finlandiya karşısında üst üste dört maçlık yenilgi serisi 12 Şubat 1992 tarihinde oynanan özel maçta durdu. Alman teknik direktör Sepp Piontek yönetimindeki ay yıldızlılar, Adana 5 Ocak Stadı'ndaki maçta rakibiyle 1-1 berabere kaldı.
 
TERİM TEKNİK DİREKTÖR
 
Türkiye ve Finlandiya, 4 Ekim 1995 tarihinde ise bu kez teknik direktör Fatih Terim yönetiminde Helsinki Olimpiyat Stadı'nda oynanan özel maçta karşılaştı. Bu karşılaşma golsüz tamamlandı. İki takım arasındaki 8'inci karşılaşma ise 2 Haziran 1996'da Helsinki'deki Olimpiyat Stadı'nda oynandı. Fatih Terim yönetimindeki milli takım, Tugay Kerimoğlu ve Saffet Sancaklı'nın golleriyle rakibini 2-1 yendi. 12 Şubat 1997'de Denizli Atatürk Stadı'nda oynanan özel karşılaşma ise 1-1 sona erdi.
 
EURO 2000 elemelerinde ise Almanya, Kuzey İrlanda, Moldova ve Finlandiya ile aynı gruba düşen ay- yıldızlılar 3-0'lık Kuzey İrlanda ve 1-0'lık Almanya galibiyetleriyle başladıkları grupta, 14 Ekim 1998'deki Finlandiya maçında 3-1 mağlup oldu. Bu karşılaşmanın rövanşı ise 5 Haziran 1999'da Helsinki Olimpiyat Stadı'nda oynandı. Finlandiya'nın 2-0 öne geçtiği karşılaşmayı Türkiye 4-2 kazandı.
 
Türkiye, Finlandiya ile 9 yıl aradan sonra 29 Mayıs 2008'de bir kez daha karşı karşıya geldi. Fatih Terim'in yönetimindeki milli takım, maçı 2-0 kazandı.
 
Finlandiya ile son maç 26 Mayıs 2012'de oynandı. Abdullah Avcı yönetimindeki ay-yıldızlılar, Avusturya'daki Salzburg Red Bull Arena'da oynanan özel maçı 3-2 kaybetti.
 
CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN DA MAÇI İZLEDİ
 
A Milli Futbol Takımı'nın 2018 FIFA Dünya Kupası Avrupa Elemeleri I Grubu'nda Finlandiya ile yaptığı maçı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da izledi. Erdoğan'ı, stat girişinde Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Yıldırım Demirören, Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan ile diğer yetkililer karşıladı.
 
Erdoğan'ın yanı sıra müsabakayı Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Yıldırım Demirören ve Spor Genel Müdürü Mehmet Baykan da takip etti.
 
Antalyalı futbolseverler milli maça yoğun ilgi gösterdi. Antalya Stadı'nda oynanan maç için satışa sunulan biletler, yaklaşık 10 gün önceden tükendi. Karşılaşmayı 33 bin futbolsever tribünlerden seyretti.
 
Türkiye Futbol Direktörü Fatih Terim, ay-yıldızlı ekibin son oynadığı Kosova maçının ilk 11'ine göre 5 değişiklik yaptı. A Milli Takım, Finlandiya müsabakasına Volkan Babacan, Gökhan Gönül, Ömer Toprak, Mehmet Topal, İsmail Köybaşı, Selçuk İnan, Arda Turan, Volkan Şen, Yunus Mallı, Olcay Şahan ve Cenk Tosun 11'i ile başladı.
 
Ay-yıldızlı takımın elemelerde yine Antalya'da yaptığı Kosova maçında 11'de forma giyen Hakan Çalhanoğlu, Hasan Ali Kaldırım ve Burak Yılmaz aday kadroda yer almazken, Oğuzhan Özyakup ile Ahmet Yılmaz Çalık yedekler arasında oturdu.
 
Kosova karşılaşmasının 11'inde bulunmayan İsmail Köybaşı, Ömer Toprak, Olcay Şahan, Yunus Mallı ve Cenk Tosun, Finlandiya mücadelesinin başlangıç kadrosunda yer aldı.
 
Karşılaşma öncesinde yapılan koreografide yaklaşık 100 metre uzunluğunda Türk bayrağı açıldı.
 
Türkiye Futbol Federasyonu'nun yeni sponsorlarından Arçelik tarafından yaptırılan ve Antalya Stadı'nın doğu tribününde yükselen dev Türk bayrağının altında, "Milli takıma başarılar dileriz" yazısı yer aldı.
 
Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) karşılaşmaya özel 100 bin Türk bayrağı dağıttı. Saran Holding'in TFF'ye verdiği bayrak desteğiyle 33 bin kapasiteli Antalya Stadı'nı tüm koltukları Türk bayraklarıyla donatıldı. Stat dışındaki etkinlik alanlarında da yaklaşık 70 bin bayrak futbolseverlere verildi.