Cengiz Çandar, konferansa Kürtçe başladı

Hakkari Üniversitesi tarafından düzenlenen 'Arap baharı ekseninde Türkiye'de Kürt sorunu' konferansına konuşmacı olarak katılan Gazeteci Yazar Cengiz Çandar, konuşmasına Kürtçe başladı.

Cengiz Çandar, konferansa Kürtçe başladı
21 Şubat 2013 Perşembe 18:12 tarihinde eklendi.

 

Çandar Kürtçe olarak, "Hepiniz hoş geldiniz. Başım gözüm üstüne geldiniz. Sizlerin buraya gelişi beni mutlu etti" dedi.
 
Cengiz Çandar'ın, Atatürk Kültür Merkezi'ndeki konferansına Hakkari Vali Yardımcısı Muhammet Önder, Hakkari Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Halit Demir, bazı kurum amirleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, üniversite öğrencileri ve öğretim üyeleri geldi. Salondakileri Kürtçe selamlayan Çandar, büyük alkış aldı ve ardından Türkçe devam etti:
 
Arap baharı ekseninde Kürt sorununu anlatan Çandar, "Arap baharı Tunus'ta başladı, Mısır'a sirayet etti. En son olarak da bizim şu anda yaşadığımız yere çok yakın bir yerde Suriye'de çirkin ve kanlı bir savaş görüntüsüne bürünerek devam diyor. Artık buna bahar mı yoksa başka bir şey mi demek lazım. Bu kadar kanla, bu kadar can kaybıyla nereye gideceğimiz belli olmayan bir gelişmeye başka bir şey demek gerekiyor" dedi.
 
İMRALI SÜRECİNİ DEĞERLENDİRDİ
 
Hükümetin İmralı ile başlattığı çözüm sürecine değinen Cengiz Çandar, Kürt sorunuyla böyle yaşanmayacağına dikkati çekti. Geçmişte çok zarar görüldüğü için insanların bunun bir tuzak olup olmadığını düşündüğünü kaydeden Çandar, sözlerini şöyle sürdürdü:
 
"Gerçekten bu bir seçim yatırımı mı? Başbakan bu konuda samimi mi? gibi sorular soruyor. Hükümet ve devlet yetkilileri, İmralı ile yapılan görüşmelerde terörün sona ereceğini söylüyor. Anlaşabiliyoruz gibi sinyaller de veriliyor. Bunun üzerine kamuoyunun büyük bölümü destek olmak istiyor. Kürt sorunun çözümü konusunda Başbakan Erdoğan'ın büyük bir iktidar gücünün yanı sıra arkasında büyük bir halk çoğunluğu var. Başbakan Erdoğan bütün ağırlığını koyarsa bu sorunu çözebilecek bir güçte. Çünkü onun kadar halktan oy alan bir Başbakan yok. Halkın yüzde 50'si oy verdi. Her seçimde oyunu arttıra arttıra geliyor. İradesini sonuna kadar ortaya koyarsa çözülür. Fakat hareket noktasında Başbakan samimi mi, değil mi? Tuzak mı kuruyor? bu bir seçim manevrası mı? Bu sorulara cevap vermek de zor."
 
Cengiz Çandar, Kuzey Irak'ta Kürtlerin bir anlamda bağımsızlığa ulaştığını, Suriye'de bazı bölgelerde kendi kendilerini yönetmeye başladığını hatırlatarak, " Peki demokrasinin olduğu Türkiye'de ve Kürtlerin en çok yaşadığı bu bölgede Kürtlerin hakları neden verilmiyor. Bu haklar verildiği zaman Türkiye küçülür mü? ya da parçalanır mı? hayır. Bana göre Türkiye daha da güçlenir" dedi.
 
Konferans dinleyicilerin sorduğu soruların cevaplandırılmasını ardından son buldu. 

DHA