Cepte yeni dönem

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, tüketici menfaatlerinin korunmasını ve muhtemel tüketici mağduriyetlerinin engellenmesi amacıyla bir dizi düzenlemenin bugün itibaren resmen yürürlüğe girdiğini açıkladı.

Cepte yeni dönem
01 Temmuz 2013 Pazartesi 16:54 tarihinde eklendi.

1 Temmuzdan geçerli olmak üzere artık cep telefonu abonelerine bir dizi kolaylık ve indirim getirildi. BTK’dan yapılan açıklamada, cep telefonu abonelerinin taahhütlerini sonlandığı ay itibarı ile almış oldukları indirimlerin toplam bedelleri ve kalan ayların toplam bedelleri seçeneklerinden hangisi kendileri açısından daha avantajlı ise yalnızca bu tutardan sorumlu tutulabilecekleri belirtildi.
    
GSM firmaları, taahhüt süresi boyunca belirlenen tarifeler, hizmet şartları gibi tüm hususlarda ‘açık ve somut bir şekilde abone lehine olmayan’ hiçbir değişiklik yapamayacak. Bugünden itibaren geçerli olan düzenlemeyle GSM işletmecileri taahhüdün ne kadarının tamamlandığına (tüketicinin taahhüdünün hangi ayında olduğuna) ve taahhüdün ne zaman biteceğine ilişkin bilgilendirmeyi faturalarda belirtecek.

Abonelerin, yüksek faturalarla karşılaşmalarının önlenmesi ve fatura tutarlarının kontrol edilebilmesi imkânının sağlanması amacıyla hazırlanan ‘Fatura Üst Sınırı Uygulamasına İlişkin Usul ve Esaslar’ da bugünden itibaren hayata geçirildi. Fatura üst sınır değerinin 100 TL veya bu değer yanında işletmeciler tarafından abonelere sunulabilecek alternatif fatura üst sınır değerleri arasından tercih yapılarak belirlenmesi öngörülüyor.

Usul ve esaslar kapsamında, tercih edilen üst sınıra ulaşıldığında aboneler, ulaşılan fatura üst sınır değeri ve güncellik bilgisi sağlanarak işletmeciler tarafından bilgilendirilecek ve fatura tutarlarını ücretsiz olarak sorgulayabilecek. Uluslararası mobil veri dolaşım hizmetinden yararlanan abonelerin veri kullanım tutarları 100 ve 250 TL'ye ulaştığında yükümlü işletmeciler tarafından bilgilendirilmesi sağlanacak. İşletmecilerin gerekli geliştirmeleri yapabilmeleri için usul ve esasların yürürlüğe giriş tarihi ise 1 Temmuz 2013 olarak belirlenmişti.

Yine bugünden geçerli olmak üzere arabağlantı ücretlerinde yüzde 20’lik indirim uygulandı.


CİHAN