Çeşme'ye 450 kilometrelik yeni su şebekesi döşenecek

Su sıkıntısı yaşayan Çeşme ilçesi için acil eylem planı hazırlayarak devreye sokan İzmir Büyükşehir Belediyesi, yaz aylarında 24 saat kesintisiz su verdi.

Çeşmeye 450 kilometrelik yeni su şebekesi döşenecek
20 Ekim 2014 Pazartesi 10:39 tarihinde eklendi.

Sezon bitişiyle birlikte kaçaklara sebep olan 30 yıllık içme suyu şebekesini yenileyecek projenin ihale hazırlıklarına başlandı. İZSU, ilçe merkeziyle birlikte Ildırı, Germiyan, Ovacık ve Karaköy mahallelerinin de şebekelerini değiştirecek.

Kış nüfusu 40 bin olmasına rağmen yaz aylarında 400 bine çıkan Çeşme’de, kuyu sularının tuzlanması ve Vali Kutlu Aktaş Barajı’nın suyunun azalması sebebiyle başgösteren susuzluk, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin önlemleriyle bu yaz atlatıldı. Büyükşehir Kanunu ile Büyükşehir Belediyesi’nin sınırlarına giren ilçede, su sıkıntısı tespit edilerek hemen müdahale için acil eylem planı oluşturuldu. Öncelikli olarak ilçeye su sağlayan Ildırı’daki sekiz kuyu ile Vali Kutlu Aktaş Barajı’ndan gelen suların toplandığı ana depo arasında, eskiyen ve su kaçağına sebep olan 13 kilometrelik çelik iletim hattındaki kaçaklar “dinlenerek” tespit edildi ve arızalar giderildi. Bazı sokaklarda sık sık arızalanan içme suyu şebekeleri yenilendi. Basınç ayarlamaları yapılarak, arızaların önüne geçildi. Ekiplerce arızalara hızla müdahale edilerek, kaçak bağlantı yapanlar tespit edildi. Alınan önlemlerle ilçede kısa süreli arızalar dışında su kesintisi yaşanmadı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, yeni şebeke yatırımı için de harekete geçti. Çeşme’nin su sıkıntısına çözüm getirmek amacıyla 25–30 yıllık şebekenin yenilenmesi için etüt çalışmaları tamamlandı ve proje ihalesine çıkma kararı alındı. Buna göre ilçe merkeziyle Ildırı, Germiyan, Ovacık ve Karaköy mahallelerinin şebekeleri baştan sona yenilenecek. Asbest iletim hatları ve PVC borulardan oluşan şebeke, ductil borularla yenilenecek. Toplam 450 kilometre uzunluğundaki yenileme çalışmaları, bir yıl sürecek proje çalışmalarının ardından başlayacak.


CİHAN