Çevik Bir Kurtulmuş'u şaşırttı

28 Şubat'ın mimarlarından Çevik Bir'in yasalar çerçevesinde hareket ettiğini söylemesine HAS Parti lideri tepki gösterdi.

Çevik Bir Kurtulmuşu şaşırttı
28 Nisan 2012 Cumartesi 14:14 tarihinde eklendi, 1.942 kez okundu.

 

HAS Parti Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, Çevik Bir'in savunmasıyla ilgili olarak "maalesef şunu da söyleyeyim, Çevik Bir Paşa'nın bu kadar yavuz hırsız olacağı da aklımın ucundan geçmezdi" diye konuştu. 
 
Kurtulmuş, partisinin il başkanları toplantısı öncesi düzenlediği basın toplantısında, 28 Şubat süreciyle ilgili, 12 Ocak 2012'de suç duyurusunda bulunduklarını anımsatarak, bu başvurunun ardından Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın soruşturmayı derinleştirdiğini iddia etti.
 
Söz konusu başvuruyu, karanlık sayfaların açılması için yaptıklarını belirten Kurtulmuş, şöyle devam etti:
 
''Biz meselenin sadece Çevik Bir Paşa ya da birkaç tane paşayla kısıtlı kalmaması kanaatindeyiz. 28 Şubat çok derin, çok kapsamlı bir müdahaledir. Evet 28 Şubat'ta asker topunu tüfeğini çıkarmıştır ama sonuçta 28 Şubat'ta özellikle siyasi sonuç parlamento içerisinde resmi generaller vasıtasıyla değil, sivil generaller vasıtasıyla alınmıştır. 
 
28 Şubat'ın asker kanadı, fişlemeleri, askeri bürokrasinin yaptığı müdahaleler tabii ki gün yüzüne çıkarılacaktır, ama bunun siyaset ayağının da mutlaka ortaya çıkarılması lazım.''
 
Kurtulmuş, o dönem ''savaş başlıkları atan gazetelerin genel yayın müdürlerinin, basın mensuplarının, bütün olanları arkadan elini ovuşturarak seyreden tekelci sermayenin, öğrencileri üniversitelerde ikna odalarında işkencehanelerden geçiren üniversite yöneticilerinin ve uluslararası boyutlarının da'' hesap vermesi gerektiğini söyledi.  
 
''28 Şubat'ın sadece bir ayağı ile uğraşmak, 28 Şubat'ın ruhunu beslemektir. Kim ne yaptıysa hesabını vermelidir'' diyen Kurtulmuş, tek dertlerinin Türkiye'nin geleceği olduğunu vurguladı.
 
Bir milletin iki de bir dönüp gerisine bakamayacağını, Türkiye'nin yüzünü 2050'ye, 2150'ye çevirmesi gerektiğini ifade eden Kurtulmuş, Uğur Mumcu'dan Hrant Dink cinayetine kadar tüm kirli cinayetlerin yanı sıra Turgut Özal'dan Muhsin Yazıcıoğlu'na kadar üzerinde soru işaretleri bulunan kazaların da tüm yönleriyle aydınlatılması gerektiğini kaydetti.
 
28 Şubat soruşturmasının bu anlamda bir adım olması gerektiğine dikkati çeken Kurtulmuş, Meclis'e de konunun aydınlatılması için büyük görev düştüğünü bildirdi.
 
''Siyaset, '27 Nisan muhtıra değildir' derse, kendi önünü kapatır''
 
 27 Nisan muhtırasının da en az 28 Şubat kadar siyasete müdahale girişimi olduğunu savunan Kurtulmuş, ''Bir daha Balyoz olmaması, bir daha Ergenokon vari işlerin olmaması, bütün karanlık noktaların aydınlatılması için 27 Nisan'ın da üzerine gidilmelidir. '27 Nisan muhtıra değildir' gibi yaklaşımları asla doğru bulmuyoruz. Siyaset '27 Nisan muhtıra değildir' derse, siyaset kendi önünü kapatır, onun için bu muhtıranın da üzerine gidilmesi lazım'' dedi.
 
Yeni anayasa çalışmalarına değinen Kurtulmuş, şu anda anayasaya yapma iklimi olduğunu belirten Kurtulmuş, ''İklimi bozuk olan parlamentodur, parlamentoda milletin iklimine uymak zorundadır. Tanzimat'tan bu yana bu millet ilk defa kendi lehine bir anayasayı yapma imkanına kavuşmuştur, bu imkan asla heba edilmemelidir'' diye konuştu.
 
28 Şubat soruşturmasında tutuklanan emekli orgeneral Çevik Bir'in mahkemede, verdiği belirtilen ifadelere de değinen Kurtulmuş, şunları kaydetti:
 
''Valla ben yasa dışı bir şey yapmadım ki, devletin, yasaların bana verdiği iç hizmet yasasının 35. maddesine göre cumhuriyeti korudum ve kolladım. Hatta siz benim yaptığım anayasaya göre memleketi 30 senedir idare ediyorsunuz, beni nasıl yargılayacaksınız' diye ifade verecek dedik, adam geldi bunu söyledi. Maalesef şunu da söyleyeyim, Çevik Bir Paşa'nın bu kadar yavuz hırsız olacağı da aklımın ucundan geçmezdi. Adam aynen şunu söylüyor; 'Sayın Başbakan, rahmetli Erbakan bana emir verdi, bende kendisini yıkmak için bir takım operasyonlar yaptım' gülüyoruz ama arkasında da bir hakikat var. 12 Eylül'ün getirdiği anayasa 30 yıldır bu memlekette devam ediyor.''
 
Kurtulmuş, HAS Parti'nin İstanbul, Ankara ve İzmir'de düzenlenecek 1 Mayıs kutlamalarına katılacağını da sözlerine ekledi