CEVİZ BAHÇESİ HASAT VE SONRASI

Ceviz bitkisinde hasat dönemi meyvenin içi ve yeşil kabuğunun olgunluğa eriştiği dönem olarak kabul edilir.

CEVİZ BAHÇESİ HASAT VE SONRASI
22 Temmuz 2016 Cuma 17:39 tarihinde eklendi, 3.550 kez okundu.

Ceviz bitkisinde hasat dönemi meyvenin içi ve yeşil kabuğunun olgunluğa eriştiği dönem olarak kabul edilir. Dış kabuğun açılmaya başladığı ve sert kabuktan ayrıldığı dönem olgunlaşma belirtileri görülmüş olur. İç ceviz ile sert kabuğun arasındaki doku kahverengi hali alınca olgunluk belirtileri görülmüş olur. Doğru hasat zamanı iç ceviz olgunluk dönemidir, bu dönemde yapılan hasatta iç ceviz açık renkli olacağı için piyasa değer artar. Sertifikalı ceviz fidanı kullanılan bitkilerde ise yine piyasa değeri yüksektir. Zamanında yapılmayan hasat büyük maddi zararlara sebep olabilir. İkliminde hasat zamanında etkisi büyüktür, sert iklimin hâkim olduğu bölgelerde iç cevizle yeşil kabuğun olgunlaşma süreci aynı zamana denk gelir.
 

Ceviz Hasat Yöntemleri
 

Cevizde hasat elle yapılabileceği gibi bu iş için kullanılan mekanik araç gereçlerde mevcuttur. Ülkemizde hasat genellikle ağaç dövülerek yapılır fakat ceviz fidanıve üretimi konusunda önde gelen ülkelerde hasat mekanik olarak yapılır. Mekanik yöntem daha faydalıdır, çünkü dövülerek yapılan hasat ağacın dallarına zarar verebilir, buda sonraki yıllarda yapılacak hasatta verimin düşmesine sebep olur.  Mekanik yöntemde ağaç gövdesi ya da ana dalları sarsılarak meyvelerin düşmesi sağlandığından zarar görme olasılığı yoktur.
 

Hasat sonrası ve kurutma
 

Kaliteyi muhafaza edebilmek için hasattan hemen sonra yeşil kabuklar iç cevizden ayrılmalıdır. Yeşil kabuğun üzerine naylon, çuval gibi malzemeler örterek yumuşamasını ya da kolay çıkmasını sağlamak kalite kaybına yol açar, yeşil kabuğunda mekanik yollarla ayrılması gerekir. Ceviz yetiştiriciliği ceviz fidanı ile başlayıp hasat sonrası işlemlerin bitimine kadar titizlikle yapılması gereken bir işlemdir. Hasat sonrası ceviz kırma işlemi genelde kadınlar tarafından çekiçle vurularak yapılır. Kabuklu olarak değerlendirilecek olan meyveler hemen kurutulmalıdır. Kurutma işlemi depo ömrü bakımından çok önemlidir, T.S.E standartlarına göre kurutulmuş olan kabuklu cevizde yüzde 8, iç cevizde yüzde 5 nem olması gerekir. Ceviz yetiştiriciliği konusunda yaklaşık 26 yıllık tecrübeye sahip olan Kapıdağ Fidancılık üreticilere her konuda destek sağlamaktadır, sizde yatırımınızı garantiye almak isterseniz firmanın http://www.cevizfidani1.com//web sitesini ziyaret edebilirsiniz.
 

Yazar: Seo uzmanı