Ceviz Fidanı Dikmek Kârlı Bir Yatırım Mıdır?

Zengin vitamin ve mineral içeriğine sahip bir meyve olan ceviz, kansere karşı koruyucu özelliğe sahip olmakla birlikte zekâ geliştirmeye yardımcı bir gıda olarak biliniyor.

Ceviz Fidanı Dikmek Kârlı Bir Yatırım Mıdır?
31 Ekim 2019 Perşembe 10:37 tarihinde eklendi, 1.241 kez okundu.

Zengin vitamin ve mineral içeriğine sahip bir meyve olan ceviz, kansere karşı koruyucu özelliğe sahip olmakla birlikte zekâ geliştirmeye yardımcı bir gıda olarak biliniyor. İnsan sağlığı açısından fonksiyonel bir özelliğe sahip olan bu meyvenin Türkiye’deki üretimi iç tüketim ihtiyacını karşılayacak kadar yeterli değil. Ceviz meyvesine sürekli bir talebin olması ceviz fidanı dikmek kârlı bir yatırım mıdırsorusunu akıllara getiriyor. Bu soruyu cevaplamak için ceviz ağaçlarının yetişme ve meyve verme koşullarını incelemekte fayda var.
 

Ceviz Fidanı Bakımı Nasıl Yapılır?
 

Ceviz yetiştiriciliği yapmak için sulama problemi olmayan, verimli bir arazi seçmek gerekir. Sulama planlarının önceden yapılması, hasadın verimli geçmesi için büyük bir öneme sahiptir. Sulama periyotları ağaçların cinsine göre değişmekle birlikte işlem esnasında don gibi risklere dikkat etmek gerekir. Sulamanın yanlış dönemde yapılması, tomurcukların zarar görmesine dolayısıyla ağaçtan meyve alınamamasına sebep olabilir.
 

Gübre ihtiyacı, toprağın yapısına göre değişkenlik gösterebilir. Toprakta bariz bir sorun yoksa, cevizin gübreye ihtiyacı olmayabilir. Ancak mineral beslenmesi, hasadın verimli geçmesi için önemlidir. Azot uygulaması yapılarak ağacın beslenmesi sağlanabilir. Ceviz fidanı dikilmeden önce mutlaka toprak analizi yapılmalı, gübreleme ve beslenme planı analiz sonuçlarına göre oluşturulmalıdır.
 

Ceviz Ne Zaman Meyve Verir?
 

Çiçeklenme ve meyve verme süreleri fidan türüne göre değişebilir. Yeni dikilmiş bir ceviz fidanı için en erken süre 3-4 yıl olarak kabul edilmektedir. Fidanın bu sure içinde meyve vermesi için bakımın yapılması ve aşılama uygulanması gerekir. Diğer yandan, cevizin belirlenen periyotta meyve verebilmesi ve meyvelerin kaliteli olabilmesi için, hastalıklarla, tarım zararlıları olarak bilinen canlılarla etkili bir biçimde mücadele edilmesi gerekir. Yetişkin bir Amerikan cinsi Chandler ceviz fidanı ise yetişkin bir ağaç haline geldiğinde yılda 60 kilograma kadar meyve verebilir. Bu da dönum başına senede yaklaşık 2 ton ceviz demektir.
 

Sonuç olarak, ceviz fidanı dikmek, iyi bir bakım yapıldığında verimli bir hasat olanağı sağlar. Ağacın bakımı, beslenmesi ve korunması büyük bir titizlik gerektirir. Yetiştiricilik ağacın ihtiyaçlarına uygun bir biçimde yapıldığında verim yüksek olacağı için, ceviz fidanı dikmek kârlı bir yatırım hâline gelecektir.