Çevreciler bu kez kutlama yaptı

Sinop'un Gerze ilçesinde Anadolu grubu tarafından kurulmak istenen termik santralin ÇED (Çevresel Etki Değerlendirmesi) raporu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 4'cü kez şirkete iade edildi.

Çevreciler bu kez kutlama yaptı
29 Ağustos 2013 Perşembe 22:50 tarihinde eklendi.
Bakanlık, hem proje sahası içinde hem de yakın çevrede orman alanı bulunması nedeniyle ÇED sürecinin yeniden başlatılmasını uygun görmedi. Bu gelişmeyi büyük bir zafer olarak değerlendiren Gerze halkı 2 yıldır termik santrale karşı nöbet tuttukları kulübenin önünde toplanarak davullu zurnalı kutlama yaptı.
 
Anadolu Grubu, beş yıl önce termik santral kurmak için Gerze ilçesindeki Yaykıl Köyü'nden arazi satın alarak ÇED süreci başladı. ÇED süreci çerçevesinde önce Orman ve Su İşleri Bakanlığı'ndan görüş istenildi. Bakanlık, santral kurulmak istenen alanın, bir kısmının orman alanı olması nedeniyle termik santral kurulmasının uygun olmayacağını belirtti.

Anadolu Grubu, daha sonra 2011, 2012 ve 2013'te ayrı ayrı 3 kez ÇED raporu hazırlayarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na sundu. Ancak bakanlık bunları geri çevirdi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, ÇED İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü'nün en son 2 Ağustos 2013 tarihli yazısında, projenin orman alanında olduğu ve bu durumun düzeltilmeden ÇED sürecine başlanamayacağı vurgulanarak Anadolu Grubu'nun hazırladığı raporu bir kez daha iade edildi.
 
Uzun yıllardır termik santrale karşı mücadele eden veren Gerze halkı bu haber üzerine toplanarak santral kurulmak istenen alanda davul ve zurnalı kutlama yaptı. 2 yıldır Gerze'de termik santral karşıtı mücadele eden bölge halkı ise son gelişme karşısında büyük sevinç yaşadıklarını ve çok mutlu olduklarını ifade ettiler.

Yeşil Gerze Platformu dönem sözcüzü Ferhat Hançer, Anadolu Grubu'nun projeyi yapmak istediği Yaykıl Köyü'ndeki araziye en az 10 kilometre yakınına kadar orman vasfı olmayan bir yer olmadığını, bu nedenle o bölgeye termik santral yapmalarının mümkün olmayacağını söyledi.
 
Yıllardır termik santrale karşı verilen mücadelenin sonucunu aldıklarını anlatan Hançer, "Bugün en sevinçli günlerimizden biri diyebiliriz. Bu gün 5 Eylül 2011 de bu alanda verilen mücadelenin bir anlamda kazanımı sayılabilir. Bugün elimize geçen bu yazı bir anlamda termik santralin iptaline yol açacak bir gelişmedir. Bu hep birlikte Yaykıl Köyü ve Gerzelilerin birlikte mücadele etmesi sonucu ortaya çıkmış bir mücadeledir. Yakın zamanda da şehir merkezinde çok daha kitlesel bir kutlama olacak. Biz artık burada termik santral yapılabileceğini düşünmüyoruz" dedi.
 
Yaykıl Köyü muhtarı Ahmet Tiryaki ise, "Bizler termik santralle mücadelemizde 2008 yılında başladık. Mücadelenin ne kadar kutsal olduğunu halkın direnmesinin ne kadar etkili olduğunu bugünkü sevinçli haberi aldığımızda öğrendik.

Biz köyümüzde yatırımlara karşı gelen insanlar değiliz. Sadece bizim istemediğimiz termik santral. Bu kişilerde termik santral değil başka bir şeyler yaparsa onlara her türlü imkan sağlarız. Termik santralin olmaması tüm yöre halkı tarafından sevinçle karşılandı. Bizler de yedi gün yedi gece düğün yapacağız" diye konuştu.
 
Gerze halkı termik santral planına karşı 5 yıldır direnirken, iki buçuk yıldır da santral sahası önünde nöbet tutuyordu. İş makinelerinin sahaya girmesini engelleyen Gerzeliler, hukuksal mücadelelerine de 5 yıldır devam ediyor. Gerze halkının direnişi, Amerika'nın en önemli çevre kuruluşlarından Sierra Club tarafından 2012 yılının en başarılı direnişlerinden biri seçilmişti.

DHA