Çevreciler, Sapanca Gölü'ndeki kuraklığa dikkat çekti

Sakarya ve Kocaeli’nin içme suyu ihtiyacını karşılayan ve kuraklık sebebiyle metrelerce çekilen Sapanca Gölü’ndeki tehlikeye dikkat çekmek bir grup, Eşme'de buluştu.

Çevreciler, Sapanca Gölündeki kuraklığa dikkat çekti
09 Şubat 2014 Pazar 17:13 tarihinde eklendi.


Sapanca Gölü kenarındaki eyleme Bisikletliler Derneği Kocaeli Şubesi, Zirve Dağcılık Derneği Kocaeli Şubesi, Kocaeli Ekolojik Yaşam Derneği Kocaeli Sahipsiz Değildir Derneği, Bisikletliler Derneği Sakarya Şubesi ile Sakarya Bisiklet ve Doğa Sporları Derneği'nden yaklaşık 200 kişi katıldı.

Bisikletliler Derneği İzmit Şube Başkanı Şehnaz Karabulut, "Bugün her geçen gün daha da çekilen ve içindeki canlı türleri yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalan Sapanca Gölü için toplandık. 4 sivil toplum kuruluşunun çatısı altında başlayan harekete diğer sivil toplum örgütleri de destek verdi. Biz buraya üyelerimiz ile gezmeye dolaşmaya geliyorduk. Durum korkutucu boyutlara ulaşınca bir şeyler yaparak sesimiz duyurmak ve önlem alınmasını istedik. Katılan herkese teşekkür ederim." dedi.

Ortak açıklamayı grup adına Kocaeli Ekolojik Yaşam Derneği'nden Mustafa Tengerek okudu. Vazgeçilmez yaşam kaynaklarından biri olan, kalitesinin yaşamı direk etkilediği su için bir araya geldiklerini vurgulayan Tengerek, şöyle devam etti: "Sapanca gölü için buradayız.

Bu göl sadece Türkiye’nin değil, dünyanın suyu içilebilir ender olan göllerinden birirdir. Bu gölden su çekilmesi her geçen gün daha da çok görünür hale geldi. Göldeki suların çekilmesinin en büyük nedeni, son bir yıldır, bölgeye yeterli yağış düşmemesi olarak biliniyor.

Dışarıdan bakıldığında görülen sadece 2 metre su seviyesinin düşmesidir. Ancak Sapanca Gölü’ndeki su seviyesinin düşmesi ve kuraklığın etkilerini görmek amacıyla yapılan çalışmalar var. Değişik kurum ve kişilerin yaptığı çalışmalarda canlı türünden büyük tahribat meydana geldiği, su altında görüş mesafesinin yarım metreye kadar düştüğü, kabuklu hayvan dışında balık türlerine rastlanamadığı, ayrıca gölün su rezervini desteklediği bilinen ince su kaynaklarının bulunmadığı açıklanmıştır."

Konu ile ilgili olarak diğer sivil toplum kuruluşları da kısa kısa görüşlerini belirttikten sonra açıklamaya katılanlar elele verip göl çevresinde bir zincir oluşturdu.


CİHAN