Çeyrek altın 200 lira olur mu?

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) ekonomiyi desteklemek için açıkladığı yeni parasal genişleme planı altın fiyatlarını uçurdu.

Çeyrek altın 200 lira olur mu?
15 Eylül 2012 Cumartesi 09:53 tarihinde eklendi, 2.040 kez okundu.

Uluslararası piyasalarda altının onsu son 7 ayın en yüksek seviyesine çıkarak 1.777 doları gördü. İçeride de gram altının fiyatı 103 TL'yi görürken, Cumhuriyet altını 672 TL'den satıldı. Kapalıçarşı'da ise çeyrek altın yeni bir rekor kırarak bir ara 171 TL'ye kadar çıktı.


Küresel ekonomik kriz ve siyasi belirsizliklerin sürmesiyle altının seyri merak konusu oldu. Vatandaşın ve piyasaların tartıştığı konuların başında ise "çeyrek altın 200 TL olur mu" sorusu geliyor. Analistlere göre altındaki yükseliş trendi sürecek. Ancak kısa vadede çeyrek altının bu rakama ulaşması zor görünüyor. Uzun vadede ise çeyreğin 200 TL'yi görme ihtimali oldukça yüksek.
 
PİYASA FİYATLAMA YAPIYOR
 
Halk Yatırım Stratejisti Işık Ökte, piyasaların Fed'in kararını fiyatlanmaya başladığına işaret etti. Ökte, altın onsunun bu karar öncesi 1.732 dolardan işlem gördüğünü ancak dün hızlı bir yükseliş yaşadığını ifade etti. Goldman Sachs emtia araştırmaları birimi başkanı Jeffrey Currie ise 2012 yıl sonu için altın fiyatını 1.840 Dolar/ons olarak tahmin ettiğini açıkladı. Kapılaçarşı esnafı da altındaki yükselişin süreceğini ifade ediyor. Çarşının piyasa uzmanlarından Osman Ataç'a göre kısa vadede altındaki yükseliş sürecek. Piyasadaki son dalgalanmanın keskin olduğunu ifade eden Ataç, "Çeyrek altının 200 TL'ye çıkıp çıkmayacağı tartışılıyor. Bize göre büyük bir skandal yaşanmadığı sürece 2012 yılı içinde mümkün değil" dedi. Ancak dünyada altının yatırım aracı olarak görülme trendinin yükselişte olduğunu hatırlatan Ataç, "Çeyrek, uzun vadede 200 TL'yi bulabilir" açıklaması yaptı. Halaç Menkul Değerler'den Haluk Mutlu da altındaki yükseliş trendinin sürmesini beklediklerini ifade etti.
 
PİYASA TEPKİ VERDİ
Halk Yatırım Stratejisti Işık Ökte, piyasaların önceki akşamki Fed kararına pozitif tepki vermelerinin en önemli nedeninin istihdamda iyileşme olmazsa, Amerikan devlet tahvil alımı programı, yani 'QE4'ün açıklanacağı beklentisi olduğunu belirtti. Piyasaların gelişmelere tepki vererek, beklentileri kısa süre içerisinde fiyatlanmaya başladığına işaret eden Ökte, altın onsunun Fed kararı öncesi 1.732 dolardan işlem gördüğünü karar sonrası hızla yükseldiğini ifade etti.
 
BERNANKE DEĞİL 'SORUN'ANKE
Kapalıçarşı'nın tanınan piyasa uzmanlarından Osman Ataç, piyasadaki son dalgalanmanın Fed Başkanı Bernanke ile ilgili olduğunu ifade ederek, "Adamın her açıklaması olay. Bu yüzden Kapalıçarşa'da Bernanke'nin ismini artık 'Sorun'anke olarak değiştirdik" dedi.
 
KISA VADEDE 1.80'İN ÜZERİNE ÇIKAR
Garanti Yatırım Ekonomisti Gizem Öztok Altınsaç'a göre altındaki yükseliş sürecek. Kısa vadede altının onsunun 1.790 ve 1.800 dolar olarak öngördüklerini ifade eden Altınsaç, çeyrek altına ilişkin kısa vadeli tahminlerinin ise 180 TL'nin üzerine çıkacağı yönünde olduğunu ifade etti. Piyasaların ABD'ye endekselendiğini vurgulayan Altınsaç, "Önceki iki genişlemenin büyüklüğü 2,3 trilyon dolardı. Şimdi güçlü ve esnek bir program var" dedi