Çeyrek isteyene işçiliksiz altın

Altın fiyatlarının düşmesiyle birlikte kuyumcular çeyrek altın talebini karşılayamaz oldu.

Çeyrek isteyene işçiliksiz altın
24 Nisan 2013 Çarşamba 14:49 tarihinde eklendi, 1.219 kez okundu.

 

Kuyumcular; düğün, sünnet ve nişan sezonunun da başlamasıyla yok satan çeyrek altına alernatif hediyelik takı öneriyor. Çeyrek yerine, işçiliksiz bilezik alınmasını öneren kuyumcular, böylelikle sektörün sıkıntılı geçen süreçten çıkacağını ifade ediyor.
 
Hafta başında Darphane’nin piyasalara altın dağıtmasıyla kuyumcu tezgahlarında yeniden boy gösteren çeyrek, yarım ve tam altınlar, nişan ve düğün sezonu öncesi esnafı rahatlattı. Ancak, bu gelişmenin henüz ilçelere tam olarak yansımadığı ortaya çıktı. İl merkezlerinde bu sıkıntı aşılırken, ilçelerdeki kuyumcu esnafı müşterisini geri çevirmek durumunda kalıyor. 10 gündür ziynet olarak bilinen çeyrek, yarım ve tam altında yok sattıklarını belirten Şahin Şarlak, “Nişan ve düğün sezonu başladı. Ancak düğünde gelin ve damada takı takmak isteyenler çeyrek altın talep ediyor bizden. Biz de yok demek durumunda kalıyoruz. Bize darphanenin bastığı çeyrek altınlar ne zaman gelir bilmiyoruz.” dedi.
 
            
Yatırımcıya, altın olarak 22 ayar işçiliksiz bilezik önerdiklerini belirten Şarlak, şunarı ifade etti: "Bilezikte en azından kurtarma şansı var. Fiyat artışında kendini kurtarma şansı var. Müşteri daha az zarar eder. Gelip 20 çeyrek alacağınıza 1 tane işçiliksiz bilezik alın. Benden yatırım için çeyrek altın isteyenlere bileziği öneriyorum. Hem kullanılmadığı takdirde gram gram altını karşılıklı değiştirebiliyoruz. İşçiliği olan yüzük, alyans gibi takıları önermiyoruz. 500 liraya aldığı bir yüzüğü müşteri bir gün sonra 250 liraya satıyor. Bu durumda müşteri zarar ediyor.”
 
Darphane’nin bastığı çeyreklerin geldiğini ve almadığını belirten Fatih Kuyumculuk sahibi Fatih Demir, “Çeyrek altın çok pahalı geldi. 148 liradan ben alacağım, kaça satacağım. Üstüne 5 lira koyacağım ve bu sefer pahalı satmış olacağım. Adım pahalı satana çıkacağına yok satarım daha iyi. Onun için Darphane’nin dağıttığı altınlardan almadım. Gelen müşterilerime de çeyrek yok diyorum.” diye tepki gösterdi.  
 
Düğünde takı takmak için dükkana gelen müşterilerine çeyrek altın veremediklerini dile getiren Erdal Gazez ise darphane’nin bastığı altınların pahalı geldiğini belirtti. Takı için gelen müşterilerine işçiliksiz bilezik önerdiklerini kaydeden Gazez, “Talep var ama yapacak bir şey yok. Çeyrek çok pahalı geldi. Biraz geri duruyoruz. 2-3 hafta da deva eder bu durum.” dedi.
 
Yakınlık derecesine göre eş, dost ve akrabalarının düğünlerine gittiğinde, gelin ve damada çeyrek altın taktıklarını belirten Servet Aktaş da “Düğün, nişan ve sünnet düğünlerinde çeyrek altın takmayı uygun görüyorum. Sezon başladı, geçen hafta bir yakınımın düğününe gittik. Daha önce tedarikli olduğumuz için elimizde çeyrek altın vardı. Şu an bulmak biraz zor. Fiyatlar da dalgalı gözüküyor. Altın’ın gramının 70 liraya kadar düşeceğini tahmin ediyorum. Bu nedenle altına yatırımı da düşünmüyorum.” diye konuştu.

CİHAN