Cezaevinde işkence iddiası

ÇHD İzmir Şubesi üyeleri, Buca Kırıklar Köyü’ndeki İzmir 2 Numaralı F Tipi Cezaevi’nde, mahkumlara sistematik ve bilinçli bir şekilde işkence yapıldığını, uygulamalara karşı çıkanların tecritle yalnızlaştırıldığını ileri sürdü.

Cezaevinde işkence iddiası
10 Mayıs 2013 Cuma 17:12 tarihinde eklendi.

ÇHD İzmir Şubesi tarafından yapılan yazılı açıklamada, 18 Nisan ve 8 Mayıs arasında, kendilerine gelen şikayetler doğrultusunda, aile ve telefon görüşmelerinden men edilen 11 tutuklunun çeşitli cezalar aldığı, disiplin cezası verilen 5 kişinin gardiyanlar tarafından dövüldüğü, süngerli odalarda bekletildiği, boğazlarının sıkılıp tekmelendiği, tehdit edildiği, olayların üzerinden 4 gün geçtikten sonra sağlık raporlarının alındığı ileri sürüldü. Ayrıca, baş gardiyan D.A.G. tarafından mahkumlara yönelik onur kırıcı muamelelerde bulunulduğu bildirildi.

 
AÇLIK GREVİ İDDİASI
 
Açıklamanın devamında, M.A. adlı tutuklunun 18 aydır tek başına tutulduğu, baskı ve ağır tecriti protesto için 15 Nisan’dan bu yana açlık grevinde bulunduğu, diğer cezaevlerine naklinin engellendiği, diğer mahkumlarla da görüşmesine izin verilmediği iddia edildi. Hakkında bugüne kadar 35 disiplin soruşturması açılan M.A.’nın can güvenliğinin olmadığı, 25 günde 14 kilo kaybettiği de vurgulandı. Aynı cezaevinde kalan Z.B.’nin de 19 Nisan’da kalp krizi geçirdiği, zamanında müdahale edilmediği için hayatını kaybettiği açıklandı. Dernek yetkilileri, bu konularda ihmali olanların cezalandırılmasını isteyerek, sürecin sonuna kadar takipçisi olacaklarını belirtti.

DHA