Cezayir Başbakanı'na tepki yağıyor

Türkiye ile Fransa arasındaki ''soykırım'' krizinde Fransa-nın tarafını tutarak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan-a ''Kanımız üzerinden çıkar sağlama'' diyen Cezayir Başbakanı'na ülkesindeki bütün siyasi partilerden tepki yağdı.

Cezayir Başbakanına tepki yağıyor
09 Ocak 2012 Pazartesi 16:51 tarihinde eklendi, 1.729 kez okundu.

Türkiye ile Fransa arasındaki "soykırım" krizinde Fransa-nın tarafını tutarak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan-a "Kanımız üzerinden çıkar sağlama" diyen Cezayir Başbakanı'na ülkesindeki bütün siyasi partilerden tepki yağdı. Koalisyon hükümeti ortağı Toplumsal Barış Hareketi, Ulusal Reform Hareketi, En Nahda Partisi, Ulusal Değişim Cephesi ve Cezayir Ulusal Cephesi ayrı ayrı düzenledikleri basın toplantılarıyla Cezayir Başbakanı Ahmed Uyahya-nın açıklamalarına sert tepki gösterdi.
    
Cezayir Başbakanı Uyahya-nın açıklamalarını talihsiz bir açıklama olarak değerlendiren siyasi parti liderleri, "Uyahya-nın açıklamaları altı yüzyıldan daha fazla süredir kardeşlik bağları ve dostluk anlaşması bulunan Türkiye-ye karşı Cezayir-in sembollerinin saygınlığını zedeleyen ve özür dilemeyi reddeden Fransa tarafını tutmak" olarak değerlendirildi.
    
Cezayir Toplumsal Barış Hareketi Lideri Ebu Cerrah Sultani, düzenlediği basın toplantısında, Uyahya-nın Başbakan Erdoğan-ı eleştiren sözlerinin kabul edilemez olduğunu söyledi. Sultani, "Tarihi bir davamız var, o da Fransız sömürgeciliğinin 1,5 milyonu devrim sırasında olmak üzere 5,5 milyon Cezayir evladını katlettiği gerçeğidir. Biri bizim bu davamızı dile getiriyorsa onu saygıyla karşılamamız ve teşekkür etmemiz gerekiyor. Ona sen -kanımız üzerinden çıkar sağlıyorsun denilmez" dedi.
    
Uyahya-nın sözlerine en şiddetli kınama Cezayir Ulusal Cephesi lideri Musa Tuvati-den geldi. Tuvati basına yaptığı açıklamada şöyle dedi: "Açıkçası Bu sözler sorumsuzca sarfedilmiş açıklamalar. Ben burada bu açıklamaların sahibi kişinin doldurduğu makamdan bahsediyorum. Yoksa Ahmed Uyahya-dan söz etmiyorum"
    
Başbakanın açıklamaları karşısında Nahda Hareketi-nin tutumu da farklı olmadı. Hareket yetkililerince bu sözler "yönetimin daha önce işlediği hatalar üzerine eklenen bir hata" olarak nitelendirildi. Bu hatalar arasında sömürgeciliği suç sayan yasa tasarısının bir yıl önce Uyahya tarafından durdurulması var. Nahda-nın basın sözcüsü Muhammed Hudeybi, konuşmasını şu sözlerle özetledi: "Başbakan Uyahya, Erdoğan-ın Cezayir hükümetinin sömürgeciliğin suç sayılması karşısında duruşu nedeniyle kusurunu açığa çıkarmasını sindiremedi."
    
Ulusal Değişim Cephesi de Başbakan Uyahya-nın açıklamalarından hoşnutsuzluğunu dile getirdi. Cephenin sözcüsü Ahmed Ed Dan "Uyahya-nın sözleri, Cezayir halkının genelinin konumunu yansıtmamaktadır. Aksine bu, çok az ve belli bir grubun görüşüdür" dedi.
    
Ulusal Reform Hareketi, Başbakan Ahmed Uyahya-nın, Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan-ın Fransa'nın Cezayir-deki ayıbını temizlemesini isteyen açıklamalarını eleştiren sözlerini yerdi.
    
Reform hareketi yayınladığı bildiride, Uyahya-yı şu sözlerle eleştirdi: "Uyahya, Türkiye liderinin Cezayir halkını savunmasını hazmedemedi. Belki de bunun kaynağı, Uyahya-nın doğulu olan her şeye karşı hassas olmasındandır."
    
Cezayirli diplomat ve eski Enformasyon Bakanı Abdulaziz Rihabi de yaptığı açıklamada Cezayir-in kurtuluş mücadelesi sırasında bağımsızlığı karşıtı oy kullandığını söylediği Türkiye'nin yazılı özür sunduğunu hatırlattı.