Cezayir'de Türk elçi krizi

Türkiye'nin Cezayir büyükelçisi Ahmet Necati Bigalı, Cezayir'deki seçim sonuçları hakkında sorduğu bir soru yüzünden polemik konusu oldu.

Cezayirde Türk elçi krizi
14 Mayıs 2012 Pazartesi 14:04 tarihinde eklendi.

 

Seçimleri yerinde izlemek üzere Cezayir'e giden Avrupa Birliği gözlemci heyetinin seçim sonuçları hakkında düzenlediği basın toplantısına katılan Bigalı, burada heyet başkanı İspanyol parlamenter Jose Ignacia Salafranca'ya "Cezayir makamları ve devlet televizyonu neden partilerin her vilayette aldığı oyları açıklamadılar?" sorusunu yöneltti. Salafranca'nın soruya, nihai sonuçların Anayasa Konseyi tarafından açıklanacağı yanıtını vermesine rağmen Cezayir basını Türk büyükelçinin sorusunu "ülkenin içişlerine karışmak" olarak algıladı.
 
Liberte gazetesi, konu hakkında "Türkiye büyükelçisinden içişlerine müdahale" başlıklı haberinde büyükelçi Bigalı için "AB misyon şefi ile ulusal ve yabancı basın arasına girmeye tereddüt etmedi" yorumunda bulundu. 
 
'TÜRK ELÇİ ROLÜNÜN DIŞINA ÇIKTI'
L'EXPRESSION gazetesi ise konu hakkında bugün "Türk büyükelçi Cezayir'de rolünün dışına çıktı" başlığıyla sert üsluplu bir haber yayımladı. Haberde Bigalı için "Cezayir'in hâlâ Ankara'nın koruması altında olduğuna inanıyor" ifadeleri kullanıldı. Bigalı'nın "davet edilmediği bir basın toplantısına geldiğini" savunan gazete, sorduğu sorunun "siyasi bir tavır alma" ve "egemen bir devletin içişlerine karışma" olarak algılandığını yazdı. Gazete, büyükelçinin tavrını "Türkiye'nin kendi modelini Arap devletlerine ihraç etme hevesinin göstergesi" olarak da tanımladı.
 
BİGALI: SORU SORMA ÖZGÜRLÜĞÜM VAR
Büyükelçi Bigalı ise LIBERTE gazetesine bugün gönderdiği bir mesajda, basın toplantısının halka açık olduğunu, katılan tek büyükelçinin kendisi olmadığını, kendisiyle beraber 12 büyükelçinin orada olduğunu ve soru sorma özgürlüğü bulunduğunu belirtti. Büyükelçi Bigalı, mesajında, "Söz almam kesinlikle bir siyasi tavır değildir ve kendisiyle mükemmel ilişkilerimizin olduğu egemen bir ülkenin içişlerine kesinlikle karışmama konusundaki sorumluluğumun bilincindeyim" ifadelerini kullandı.

NTV