CHA'dan suç duyurusu

Cihan Haber Ajansı (Cihan), 30 Mart yerel seçim sonuçlarını engellemeye yönelik düzenlenen siber saldırılarla ilgili suç duyurusunda bulundu.

CHAdan suç duyurusu
06 Mayıs 2014 Salı 15:20 tarihinde eklendi.
Türkiye’de seçimin güvenilir ve hızlı adresi olduğu birçok seçimde tescillenen Cihan yetkilileri, saldırıların delillerini savcılığa teslim etti. 
 
Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı’na Cihan adına verilen suç duyurusu dilekçesinde, Cihan’ın Türkiye’nin önde gelen haber ajanslarından biri olduğu ve 2002 yılından itibaren de seçim sonuçlarını en hızlı ve güvenilir biçimde aktarma konusunda dünya çapında referans teşkil ettiği belirtildi. 
 
30 Mart yerel seçimlerinden önce Cihan’ın seçim sonuçlarını duyurmak için önemli yatırımlar yaptığının hatırlatıldığı Avukat Hasan Günaydın imzalı dilekçede, “Seçim günü öncesinden başlamak üzere Cihan’ın internet sitesine siber saldırılar düzenlenmeye başlamıştır. Bu yolla Feza Gazetecilik bünyesindeki bilişim sistemleri, web siteleri engellenmiş ve bozulmuş, www.cihan.com.tr günlerce işlemez hâle getirilerek yayınları hukuka aykırı biçimde engellenmiştir. Bu saldırılar dolayısıyla Cihan’ın yaptığı yatırımların bir kısmı hebâ olmuş, tüm Türkiye kamuoyunun basını en yakın takip ettiği bir süreçte müvekkillerim adeta yarış dışı bırakılmıştır. Seçim süreci reytingleri hesaplanarak alınan reklamlar dolayısıyla zor bir durumla karşı karşıya kalınmış; hepsinden önemlisi müvekkilimin, yıllarca seçim sonuçlarını en etkili biçimde aktarma konusunda edindiği kamuoyu nezdindeki itibar ve saygınlığın sarsılması tehlikesi ortaya çıkmıştır.” ifadelerine yer verildi.
 
174 saat süren siber saldırılara dair Türk Telekom ile Türkcell Superonline tarafından hazırlanan güvenlik raporu ile DDoS ve Flood saldırılarının dökümü de savcılığa sunulan dilekçenin ekinde yer aldı. 
 
SALDIRIDAN SÜPERONLİNE’IN TÜM MÜŞTERİLERİ ETKİLENDİ 
 
Feza Gazetecilik AŞ Bilgi Teknolojileri yetkilileri ise seçim gecesinde yapılan siber saldırılarla ilgili olarak şu açıklamayı yapmıştı: “Yapılan saldırı organize bir saldırıdır. Bu saldırıdan sadece kurumumuz değil hizmet aldığımız Süperonline'ın diğer müşterileri de etkilenmiştir. En fazla etkilenme Cihan, Zaman ve Today’s Zaman’ın web sitelerinde yaşandı. Ayrıca yurt dışındaki bazı servis sağlayıcılar, müşterilerinin etkilenmemesi için www.cihan.com.tr adresine oluşan trafiği kesmiştir. Bu tür bir organize saldırıda yurt dışında pek çok aktör kullanılmış olabilir. Ancak bu aktörlerin tespiti ve ortaya çıkarılması yanında yurt içinde olduğuna inandığımız azmettiricilerinin yargı tarafından ortaya çıkarılması önemli bir husustur.”

CİHAN