CHP, Anayasa Mahkemesi'ne 9 kadın üye istedi

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, 6216 Sayılı Anayasa Mahkemesi'nin Kuruluşu ve Yargılama Usulleri Hakkında Kanun'da Değişiklik Yapılmasına İlişkin kanun teklifi verdi.

CHP, Anayasa Mahkemesine 9 kadın üye istedi
12 Temmuz 2013 Cuma 12:18 tarihinde eklendi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, 6216 Sayılı Anayasa Mahkemesi'nin Kuruluşu ve Yargılama Usulleri Hakkında Kanun'da Değişiklik Yapılmasına İlişkin kanun teklifi verdi. Teklifte, Anayasa Mahkemesinin 17 üyesinin en az 9'unun kadınlardan oluşmasını teklif etti.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına (TBMM) verilen kanun teklifinde, 1982 Anayasası'nın 10'ncu maddesinde 2010 yılında yapılan değişiklikle her ne kadar yeterli olmasa da Türkiye'de kadınlar lehine pozitif ayrımcılık yapılması yönünde yasal düzenlemeler yapıldığı, fakat bu konuda somut ve yeterli işlemler gerçekleştirilemediği ifade edildi.

Özellikle kadına karşı şiddetin yoğun yaşandığı, kadınlar için fırsat eşitliğinin tam olarak tesis edilemediği, eğitim-öğretim imkanlarından yeterince yararlanılamadığı, iş hayatında ve toplumsal yaşamda erkek egemen uygulamaların önüne geçilemediği Türkiye'de öncelikle kadın-erkek eşitliğinin her alanda tesis edilmesinin zorunlu olduğu vurgulandı.

CHP'NİN KANUN TEKLİFİ

Kanun teklifinde, 30/03/2011 tarihli ve 6216 Sayılı Anayasa Mahkemesi'nin Kuruluşu ve Yargılama Usulleri Hakkında Kanun'un “Mahkemenin Kuruluşu ve üyelerin seçilme yeterliliği başlıklı 6'ncı Maddesinin 1'inci fıkrasında yer alan cümlenin sonuna aşağıdaki cümle eklendi: "On yedi üyenin en az dokuzu kadınlardan oluşur."

Madde 2'de 30/03/2011 tarihli ve 6216 Sayılı Anayasa Mahkemesi'nin Kuruluşu ve Yargılama Usulleri Hakkında Kanun'a ise aşağıdaki madde eklendi: "Geçici Madde 2: Bu kanunun 6 ncı maddesinin 1 nci fıkrasında yer alan cinsiyet kotasına ilişkin hükmün yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 3 ay içerisinde en kıdemlisinden başlamak üzere mevcut erkek üyelerden erkek üye sayısı 8'e inecek şekilde yeterli sayıdaki üye emekliye sevk edilir ve emekli olan erkek üyeler yerine bu kanunun 7 nci maddesinde yer alan usulle aynı sayıda kadın üye seçilir."

KANUN TEKLİFİNİN GEREKÇELERİ

CHP'nin kanun teklifinde maddelerin gerekçeleri de şöyle özetlendi:

"Madde 1- Bu madde Anayasa Mahkemesi üyelerinin seçimi ve üye yapısında kadın-erkek eşitliğinin yasa ile düzenlenmesi amaçlanmıştır. Birçok kararında kadın lehine yapılan düzenlemelerin Anayasa'ya aykırı olmadığı düşüncesiyle kararlar tesis eden yüksek mahkemenin kendi yapısının kadın-erkek eşitliğine aykırı bir durumda bulunması kabul edilebilir değildir. Bu nedenledir ki, on yedi kişiden oluşan Anayasa Mahkemesi üyelerinden en az dokuz üyenin kadın olması zorunluluğu getirilmektedir.

Madde 2 - Bu madde ile uygulanacak cinsiyet kotasının hiçbir tereddüte mahal vermeksizin ve derhal uygulanabilir olması amacıyla mevcut erkek üyelerin (başkan dahil) en kıdemlisinden başlamak üzere ve erkek üye sayısı 8'e isabet edecek şekilde yeterli sayıdaki üyelerin üç ay içerisinde emekliye sevk edilmesi ve boşalacak üyeliklere kanunda yer alan usulle yeni kadın üyelerin seçilmesi kuralı getirilmiştir."
 


CİHAN