CHP için Rize’de ilginç koalisyon

CHP’nin 25 Mart Cuma günü sona erecek milletvekili genel seçimlerine yönelik aday adaylığı sürecinin beşinci gününde, başvuru sayısı 2 bin 500 bini aştı.

CHP için Rizede ilginç koalisyon
24 Mart 2011 Perşembe 08:26 tarihinde eklendi, 1.506 kez okundu.

 

“Etik sözleşmesi”ni imzalamaları istenen aday adayları, ilginç sorular içeren bir de form dolduruyor. Bu arada partide aday adaylığı da ilginç gelişmelerle sürüyor. 
 
Bu seçimde aday olmayacağı öğrenilen Rize Bağımsız Milletvekili ve eski Başbakan Mesut Yılmaz’ın CHP Rize il teşkilatı ile görüşmesinde seçimlerde Murat Karayalçın’ın Rize’den aday olması durumunda desteklemek istediğini bildirdi. Yılmaz’ın bu kararı Kılıçdaroğlu’na iletildi. Kılıçdaroğlu da dün Karayalçın’ı çağırarak “Rize’den aday olup olmak istemediğini” sordu. Karayalçın ise tercihinin Ankara’dan yana olduğunu, ancak görev verilmesi durumunda Rizelilere hizmet etmekten de onur duyacağını ifade etti. 
 
Cindoruk randevu istedi
 
Bu arada Merkez sağdan DP ve ANAP kökenli bir çok isim 12 Haziran seçimleri için AK Parti ve MHP’den aday adayı olmayı tercih ederken, merkez sağın duayen ismi DP eski Genel Başkanı Hüsamettin Cindoruk, önümüzdeki günlerde Kılıçdaroğlu ile biraraya gelecek. Randevu talebinin Cindoruk’tan geldiği, Kılıçdaroğlu’nun da olumlu yanıt verdiği, ancak görüşme gününün netleşmediği öğrenildi.
Halefi Namık Kemal Zeybek’in “DP’nin eksenini kaydırdığını” savunan Cindoruk’un yaptığı görüşmelerde “Artık DP’liler gönül rahatlığıyla CHP ya da MHP’ye oy verebilirler” şeklinde açıklamalar yaptığı kamuoyuna yansımıştı. 
 
Yüksel Yalova da CHP’de
 
CHP’ye başvuranlar arasında merkez sağın önemli isimlerinden ANAP’lı eski bakan Yüksel Yalova da bulunuyor. Yalova dün parti genel merkezine gelerek Aydın’dan aday adaylığı başvurusunda bulundu. 
 
Tuncay Özkan da CHP’den başvurdu
 
Ergenekon davasının tutuklu sanıklarından Tuncay Özkan dün avukatı aracılığı ile aday adaylığı başvurusunda bulundu. Yine Ergenekon tutuklu sanıklarından Mehmet Haberal’ın avukatının da aday adaylık başvusu için dosya aldığı ancak başvusunu henüz yapmadığı öğrenildi. Ergenekon davasının tutuklu sanıklarından gazeteci Mustafa Balbay’ın adaylığına ise kesin gözle bakılıyor.
 
Hikmet Çetin’e adaylık önerildi
 
Kılıçdaroğlu’nun dün eski Dışişleri Bakanlarından Hikmet Çetin ile de görüştüğü öğrenildi. Çetin de Kılıçdaroğlu’na İstanbul ikinci bölgeden aday adayı olacağını açıkladı. CHP PM’nin son yapılan olağanüstü toplantısında geri dönüşü reddedilen Fikri Sağlar’ın durumu da gündeme getirildi. Ancak CHP Genel Başkanı, bu konuda konuşmamayı tercih etti. Kılıçdaroğlu’nun bu tavrı MYK üyeleri tarafından “Fikri Sağlar dosyası kapandı” olarak yorumlandı. 
 
Peker Açıkalın ile Mersinli çiftçi 
 
Milletvekili adaylığı için başvuranlar arasında oyuncu Peker Açıkalın, sunucu Mehpare Çelik ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın “Ananı da al git” tepkisiyle karşılaşan Mersinli çiftçi Kemal Öncel ile Seyhan Müzik’in sahibi Bülent Seyhan da yer aldı. CHP MYK’da dün 12 ilde eğilim yoklamasının 3 Nisan tarihinde yapılması kararlaştırıldı.
 
Aday adaylarına etik sözleşme 
 
Aday adaylarından adli sicil belgesi, fotoğraf, yeterlilik belgesi evraklarının yanısıra parti tarafından verilen “Etik sözleşmesi”ni imzalayıp “Anket Formu”nu da doldurarak başvuru dosyalarına koymaları isteniyor. Etik sözleşmede aday adayları bireysel başarı yerine ekip çalışmasına, hiçbir ayrımcılık yapmayacağına, kişisel çıkar peşinde koşmayacağına, yolsuzlukla mücadele edeceklerine söz veriyor. 
 
Aday adaylarının partideki üye süreleri ve görevlerinin sorgulandığı ankette ise “Daha önce CHP dışında bir partiden aday oldunuz mu?”, “Milletvekili olmak için neden uygun olduğunu 3 cümle ile açıklayabilir misiniz?”, “Partinin öncelikle çözmesi gereken 3 sorun nedir?”, “Size göre toplumun partiden partimizden üç önemli beklentisi nedir?” sorularının yanısıra hobileri, teknoloji ile ilgisi de soruluyor.  
 
‘Mikrofon sistemini de düzelteceğiz’
 
Kılıçdaroğlu, Cevizlidere Caddesi’nde bulunan 75. Yıl Dinlenme ve Bakımevini ziyaret ederek, yaşlılarla görüştü. Yaşlılar Haftası dolayısıyla geldiğini bakımevinde büyük ilgi gören Kılıçdaroğlu, bundan sonra daha sık geleceğini söyledi. Kemal Kılıçdaroğlu, yaşlıların Türkiye’nin kalkınması ve çağdaşlaşmasında önemli katkıları olduğunu anlattı. Konuşması sırasında mikrofonun bozulması üzerine CHP lideri Kılıçdaroğlu, “Türkiye’yi düzeltme azmimiz gibi buranın mikrofon sistemini de düzeltmemiz lazım” diye espri yaptı. 

Vatan Gazetesi