CHP Kurultayı karıştı !

CHP'nin 16. Olağanüstü Kurultayı'nda muhaliflerden İsa Gök'ün salona gelişi sırasında gerginlik yaşandı.

CHP Kurultayı karıştı !
26 Şubat 2012 Pazar 08:48 tarihinde eklendi, 3.835 kez okundu.

Divan başkanlığı seçimi sırasında ise Mersin Milletvekili İsa Gök'ün "İtirazım var konuşma yapmak istiyorum" demesi üzerine salonda kısa süreli arbede yaşandı.

Kürsünün önünde bekleyen İsa Gök ile partililer arasında Kılıdçaroğlu konuşmaya başlarken arbede yaşandı.

 
İsa Gök daha sonra salon dışına çıkarıldı. Partililer bu sırada Gök'e büyük tepki gösterdi.
 
"Anca vur, kır. Böyle CHP olmaz"
 
CHP 16. Olağanüstü Kurultay çalışmalarının ''hukuksuz olduğunu'' ileri süren CHP Mersin Milletvekili İsa Gök, ''Halen hazirun sayılmadı. Delege sayısı hala 583. Kurultayın başlaması için yeterli sayı oluşmadı. Kanuna aykırılığı söylemem lazım, onu kabul etmiyorlar'' dedi. 
     
Salona girişleri sırasında arbede yaşanan CHP Mersin Milletvekili İsa Gök ve bir grup partili, Divan kürsüsü önünde bir süre bekledikten sonra Divan Başkanlığı'na dilekçesini iletti.
     
''Kurultayın hukuksuz olduğunu'' ileri süren İsa Gök, Divan kürsüsü önünde gazetecilere yaptığı açıklamada ''Halen hazirun sayılmadı. Delege sayısı hala 583. Kurultayın başlaması için yeterli sayı oluşmadı. Kanuna aykırılığı söylemem lazım'' dedi. 
     
Yaşanan arbedenin nedeninin sorulması üzerine İsa Gök, ''Bunu yapanlara soracaksınız. Ben dilekçe verme hakkımı kullanmak istiyorum. Hani demokrasi, hani tüzük, nerede kaldı- Anca vur, kır. Böyle CHP olmaz. Dilekçemi almıyorlar, konuşturmuyorlar. Burası tüzük kurultayı, burada konuşmayacağız da nerede konuşacağız'' diye konuştu. 
     
İsa Gök, dilekçesini Divan Başkanı Adnan Keskin'e verdi. Söz hakkı isteyen Gök, Kılıçdaroğlu'nun kürsüye çıktığı sırada da ''Sayın Genel Başkanım'' diyerek sesini duyurmaya çalıştı. 
     
Bu arada, İsa Gök'ün bulunduğu kürsü önünde kargaşa yaşandı.
 
"Bu kurultay kanuna aykırı"
 
CHP Mersin Milletvekili İsa Gök, ''Bu kurultayı beceremediler. Bu kurultayı kanuna aykırı hale getirdiler, bu kurultayı iptale mahkum yaptılar'' dedi. 
     
Kurulta girişinde yaşanan arbede sonrası salondan çıkarılan Gök ile beraberindeki bir grup partili, Divan Başkanlığı'na ''Kurultay'ın hukuka aykırı olduğu'' iddiasına ilişkin dilekçe verdikten sonra salondan ayrılışında gazetecilerin sorularını yanıtladı. 
     
Bir gazetecinin kendi isteğinizle mi dışarı çıktınız-'' Diye sorması üzerine İsa Gök, ''Zorla çıkarıldım'' yanıtını verdi. 
    
''Kurultayın açılması için gereken 625 sayısına ulaşılamadı, 583 imza ile kurultayın açılması kanuna aykırı'' diyen İsa Gök, sahte imzaların olduğunu da savundu. 
     
Siyasi Partiler Kanunu'nun ilgili maddesine göre Medeni Kanun'un ve Dernekler Kanunu'nda aynen uygulanması gerektiğini belirten Gök, şunları söyledi: 
     
''Bu bir tüzük kurultayıdır. Medeni Kanun'un 78. maddesi der ki; tüzük kurultayında tüzük değişikliği varsa delege tam sayısının üçte ikisi yani 840 imza zorunluluğu vardır. Medeni Kanun açıkça diyor ki: 840 imza yoksa kurultay açılamaz. Bu, kesin kanunsuzluk halidir. Bu durumda bu kurultayda yapılacak her şey iptale mahkumdur. Çünkü kanunen yok hükmünde. Biz CHP olarak 'hukukun üstünlüğü' diyoruz ama hukuk uygulanmıyor. Derdim partim hata yapmasın.'' 
     
Kendisinin kurultayın açılması için yeterli imzanın olmadığına yönelik dilekçesinin de kabul edilmediğini ifade eden İsa Gök, imza sayısının yetersiz olmasından dolayı Kurultayın geç başladığını söyledi. 
     
Gök, ''Genel Başkan, Kurultayı açtığında yine de sayı 583'tü, 600 dahi değildi'' dedi. 840 imzaya ulaşılamadığı için kurultayın ertelenmesi gerektiğini dile getiren Gök, ''Birinci toplantıda çoğunluk sağlanamazsa ikinci toplantının yer, gün ve saatinin ilan edilmesi lazımdı ama Genel Merkez ikinci toplantıya ilişkin ilan da vermediği için bu tümüyle iptal. Hukuku bilmemek ancak bu kadar olur'' diye konuştu. 
     
''Yargıya gidecek misiniz?'' sorusu üzerine İsa Gök, ''Kanun açık zaten. Ben Genel Başkanı uyarmak için bağırıyorum, önergeyi veriyorum. Ne Divan Başkanı önergeyi yerine koyuyor, ne kimse bakıyor ne de Genel Başkan...'' dedi. 
     
Kendisini gerçek CHP'li olarak nitelendiren İsa Gök, ''Bu kurultayı beceremediler. Bu kurultayı kanuna aykırı hale getirdiler, bu kurultayı iptale mahkum yaptılar. Hiç kimse benim partime bu rezilliği yaşatamaz, Genel Başkan dahil '' diye konuştu. 
     
Kendisinin partiye hizmet etmeye çalıştığını anlatan İsa Gök, ''Yanlış yapıldı, yanlışı uyarmaya çalışıyorum ancak tekmeyle, kavgayla, küfürle ceket yırtarak dışarı çıkarıyorlar. Hani demokrasi-'' diye sordu. 
     
Açıklamaların ardından Gök, aracına binerek Ankara Spor Salonu önünden ayrıldı.
 
300'E YAKIN FİRE VERİLDİ
 
1247 delegenin 948'inin kurultaya geldiği açıklandı. Muhalifler, kurultayın toplanmaması için gerekli delege sayısı olan 624'ün bulunamaması için kurultaya katılmama yolunu seçmişlerdi. Bu sonuç yaklaşık 300 delegenin kurultaya gelmediğini gösteriyor.


BAYKAL YOK

Kurultay salonunda, hazır bulunan eski Genel Başkanlar da anons edildi. Hikmet Çetin, Murat Karayalçın ve Altan Öymen, isimlerinin anonsunun ardından salonu selamladı. Kurultay'a gelip gelmeyeceği merakla beklenen Deniz Baykal ise halen salonda yok. Bu nedenle Baykal'ın ismi anons edilmedi.

Kurultay resmen açılmadan saatler önce izleyicilere ayrılan bölümler dolmuş durumda. Henüz açılış yapılmadan, Ankara Arena salonunda 35 bin kişinin giriş yaptığı kürsüden anons edildi.

 

YENİ TÜZÜKTE NELER VAR?

Bu arada kurultay öncesinde tüzük taslağı da tamamlandı. Taslakta muhaliflerin 9 isteğinden 7’si yerine getirildi.

Hazırlanan taslakta muhaliflerin isteklerinde yer alan ve Genel Merkez'in ilk etapta soğuk baktığı 'örgütlere hazine yardımından yüzde 40 pay verilmesi' karara bağlandı.

Milletvekili adaylarını belirleme konusunda da tüzük taslağında yenilikler yapıldı. 550 milletvekili adayını belirlemede yüzde 10'un altında oy alınan iller hariç yüzde 15'lik merkez yoklaması ile adaylar belirlenecek. Böylece 63 milletvekilini Genel Merkez belirleyebilecek. Geri kalan bölgelerde ise milletvekili adayları için ön seçim yapılacak.

Parti Meclisi sayısı ise 80'den 60'a düşürüldü. Üzerinde tartışma yaşanan bir başka konu olan kadın kotası ise yüzde 25'den yüzde 33'e çıkarıldı.


NTV