CHP'de 'Ergenekon' sancısı

Liste için kampa giren CHP'de Süheyl Batum, Ergenekon sanıklarının listelerde yer almasını isterken, Gürsel Tekin buna karşı çıkıyor

CHPde Ergenekon sancısı
08 Nisan 2011 Cuma 09:15 tarihinde eklendi, 1.150 kez okundu.

 

Ergenekon soruşturmasındaki tutuklamalara karşı çıkan CHP, genel seçimler öncesinde davada yargılanan sanıkların milletvekili adaylıklarını tartışıyor. Süheyl Batum, Ergenekon sanıklarının listelerde yer almasını isterken, Gürsel Tekin buna karşı çıkıyor. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun ise 1 veya 2 ismin listeye girebileceği görüşünde olduğu ifade ediliyor.
 
CHP yönetimi, 11 Nisan'a kadar belirlemesi gereken milletvekili aday listesi için kampa girdi. Her gün toplanan Merkez Yönetim Kurulu (MYK), listelere son şeklini vermeye çalışıyor. Hafta sonu yapılacak olan Parti Meclisi'nde (PM) üyelerin onayına sunulacak aday listesinde 'Ergenekon sancısı' yaşandığı öğrenildi. Ergenekon'un tutuklu sanıklarından Mehmet Haberal, Tuncay Özkan, Mustafa Balbay ve Hanefi Avcı ile tutuksuz sanıklar Sinan Aygün ve İlhan Cihaner CHP listesinden milletvekili seçilip dokunulmazlık zırhına bürünmeyi hesaplıyor. Ergenekon sanıklarının adaylıklarına başından beri destek veren Genel Başkan Yardımcısı Süheyl Batum, söz konusu isimlerin listeye girmesi gerektiği konusunda yönetici arkadaşlarını ikna etmeye çalışıyor. Kılıçdaroğlu'ndan sonra partinin en güçlü ismi olan Gürsel Tekin ise Ergenekon sanıklarının aday gösterilmesine karşı. Bu durumun CHP'ye oy kaybettireceğini düşünen Tekin'in, Süheyl Batum'la görüş ayrılığı yaşadığı, bu durumun parti yönetimini de ikiye böldüğü belirtiliyor. CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun ise iki görüşü de değerlendirdiği, listelerde 1 veya 2 Ergenekon sanığına yer verebileceği ifade ediliyor.
 
DOĞU'DA AŞİRET ÜYELERİ GÜNDEMDE
 
Bu arada CHP'nin milletvekili listesi de şekilleniyor. Buna göre, Doğu ve Güneydoğu'da daha fazla oy almak için bazı aşiret temsilcileri ve sağ kökenli isimler aday gösterilecek. Erzurum'da Şeyh Sait'in torunlarından eski Refah Partisi milletvekilli Abdülillah Fırat, Elazığ'da eski bakanlardan Ali Rıza Septioğlu'nun oğlu Fevzi Septioğlu, Van'da Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Zahir Kandoşoğlu, Şanlıurfa'da ise İzol aşireti mensubu Halit İzol'un listenin ilk sıralarında olacağı kaydediliyor. Diyarbakır listesinin ise tartışmalı olduğu belirtiliyor. Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu'nun İstanbul'dan listeye girmekte ısrar etmesi üzerine Diyarbakır'da ilk sıraya DYP'li eski bakanlardan Salih Sümer'in konulması bekleniyor.