CHP'de herkes gider ama o kalır

CHP 'de 5-6 Eylül'de yapılacak olağanüstü kurultay için hazırlıklar sürerken kulislerde parti meclisinin büyük oranda değişeceği yönünde bilgiler dolaşıyor.

CHPde herkes gider ama o kalır
29 Ağustos 2014 Cuma 09:42 tarihinde eklendi.
Taban örgüt ağırlıklı bir PM listesi talebinde bulunuyor, illerde toplantılar yaparak herkes kendi adayını Genel Merkez’e teklif ediyor. İstanbul başta olmak üzere illerde delegeler PM’ye aday sunmak için toplantılar yapıyor. Özellikle il başkanlarının talebi üzerine en az üç il başkanın PM’ye gireceği konuşuluyor. Kılıçdaroğlu’nun 2015 yılı seçimlerini göz önüne alarak partinin vitrinini de değiştireceği konuşuluyor. Ancak CHP Genel Başkanlığına 4 yıl önce seçilen Kılıçdaroğlu, şu ana kadar yaptığı 6 vitrin değişikliğinde 2009 yerel seçimlerindeki yol arkadaşı Gürsel Tekin ile Faik Öztrak, Sencer Ayata Sezgin Tanrıkulu, Erdoğan Toprak en fazla vitrinde olan isimler oldu. 
 
5 KURULTAY, 6 VİTRİN DEĞİŞİKLİĞİ
 
CHP Genel Başkanlığı’na 2010 yılında seçilen CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu , ikisi tüzük gündemli 3’ü seçimli 5 kurultay yaşadı. 4 yılda 162 ismi de partinin vitrinine taşıdı. Kılıçdaroğlu’nun 4 yılda yaptığı değişiklikler göz önüne alındığında 60 kişilik PM’de üyelerin en az yarısının değişeceği konuşuluyor. Dönemin CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ın görevinden istifasının ardından dönemin CHP Genel Sekreteri Önder Sav’ın desteğini arkasına alan Kemal Kılıçdaroğlu 22 Mayıs 2010’da yapılan kurultayda genel başkanlık koltuğuna oturdu. PM ve MYK’ya Sav damga vurdu. Kısa süre sonra Sav ve ekibiyle ters düşen CHP lideri, 3 Kasım 2010’da MYK’da revizyona gitti. 16 ismi MYK dışında bırakan CHP lideri, teşkilatlardan sorumlu iki numaralı koltuğu Gürsel Tekin’e emanet etti. 18 Aralık 2010 tarihinde partiyi olağanüstü kurultaya götüren Kılıçdaroğlu 80 kişilik PM’den çoğunluğu Önder Sav’a yakın isimler olmak üzere 49’unu liste dışında bıraktı. Binnaz Toprak, Sezgin Tanrıkulu, Sencer Ayata, Osman Korutürk, Muhammet Çakmak, Faruk Loğoğlu, Sena Kaleli, Gülseren Onanç gibi isimleri partiye kazandıran Kılıçdaroğlu, 25 Aralık’ta atadığı MYK’da da köklü revizyona gidip 10 ismi değiştirdi. 2011 genel seçimlerinde oy oranı artmasına rağmen istenen seviyeye çıkmayınca CHP lideri 17 Ağustos 2011’de MYK’da bir kez daha değişikliğe gitti ve MYK’da bu kez 9 ismi değiştirdi. 
 
TÜZÜK KURULTAYI 
 
MYK’daki değişim partide suların durulmasına yetmedi. Yönetimden tasfiye olan parti içi muhalefet, bu kez tüzük seçeneğini masaya sürdü. 2012 yılında iki tüzük kurultayı birden yapan CHP lideri PM’nin üye sayısı da 80’den 60’a düşürüldü. 17-18 Temmuz 2012’de Seçimli Olağan Kurultay’da vitrin değişikliğine devam eden Kılıçdaroğlu PM’de bulunan 46 ismi liste dışı bıraktı. İlhan Cihaner, Tekin Bingöl ve Durdu Özbolat çarşaf listeyi delmeyi başardı. Kurultayın ardından CHP lideri yeni MYK’yı Gülseren Onanç, Bülent Tezcan, Şafak Pavey gibi yeni yüzlerle takviye etti. 
 
YEREL SEÇİMİN FATURASI MYK’YA KESİLDİ 
 
Mart 2014 yerel seçimlerinden sonra seçimin faturası MYK’da belediye başkan adaylarını belirleyen komisyona kesildi. MYK’da altıncı kez revizyona giden CHP Lideri, 5’li komisyonun 4 üyesinin de aralarında yer aldığı 6 kişiyi liste dışında bıraktı. Veli Ağbaba, Burhan Şenatalar, Emel Yıldırım, Seyhan Erdoğdu, Tekin Bingöl ve Aytun Çıray vitrinin yeni yüzleri oldu. 
 
REKOR TEKİN'DE
 
Kılıçdaroğlu'nun bugüne kadar vazgeçemediği isimlerin başında Gürsel Tekin geliyor. Tekin, CHP liderinin oluşturduğu bütün MYK’larda görev alan tek isim oldu. CHP Lideri’nin vazgeçemediği diğer isimlerin başında Faik Öztrak geliyor. Öztrak, 6 MYK’nın 5’inde görev alırken; Sencer Ayata, Sezgin Tanrıkulu ve Erdoğan Toprak 4 MYK'da görev aldı. (RADİKAL)