CHP'den Fransa için kanun teklifi

CHP Ankara Milletvekili Sinan Aygün, ''Fransa'nın Cezayir ve Ruanda soykırımlarının'' tanınmasını içeren kanun teklifi verdi.

CHPden Fransa için kanun teklifi
20 Aralık 2011 Salı 16:09 tarihinde eklendi.

 

TBMM Başkanlığına sunulan kanun teklifi, Türkiye'nin Cezayir ve Ruanda'daki "soykırımı" tanımasını, "soykırımı" reddedenlerin ise 90 bin Avro para cezası ve iki yıl hapse mahkum edilmesini öngörüyor. 
     
Teklifin gerekçesinde, "Bilindiği gibi 29 Ocak 2001 tarihinde 'Fransa 1915 yılındaki Ermeni soykırımını tanır' şeklinde yasa tasarısını onaylamış bulunmaktadır. Bu tarihten itibaren günümüze kadar geçen süre içerisinde ise Ermeni lobisinin tüm baskılarına karşın soykırımı reddedenlerin cezalandırılmasına ilişkin yasa Fransa'da kabul edilmemiştir" denildi. 
     
Gerekçede, 22 Aralık 2011 tarihinde Fransa parlamentosuna getirilecek olan yasa tasarısıyla "Ermeni soykırımını reddeden kimseler 45 bin Avro para cezasıyla birlikte bir yıl hapis cezasına mahkum edilir' hükmünün uygulamaya konulacağı hatırlatıldı. 
   
 Fransa'nın 1950 ve 1958 yılları arasında Cezayir'deki bağımsızlık savaşı esnasında 1,5 milyon insanı, 1994 yılında ise Ruanda'daki iç savaş sürecinde 800 bin insanı katlettiği belirtilen gerekçede, "Cezayir ve Ruanda halkına karşı yapılmış bulunan insanlık dışı bu katliamların soykırım olduğu tartışılmaz bir gerçektir. Bu nedenle kanun teklifimle Fransa'nın bu ülkelerde soykırım yaptığının TBMM tarafından da kabulüyle, soykırımı reddedenlerin cezalandırılmasının sağlanması amaçlanmıştır" ifadesine yer verildi.