CHP'den muhalefet şerhi yok

Milli Eğitim, Kültür, Gençlik Ve Spor Komisyonunun CHP'li üyeleri, zorunlu eğitimi 12 yıla çıkaran kanun teklifinin komisyon raporunun ''meşruiyetinin olmadığını'' gerekçe göstererek muhalefet şerhi vermedi.

CHPden muhalefet şerhi yok
13 Mart 2012 Salı 18:45 tarihinde eklendi, 1.069 kez okundu.

CHP'li komisyon üyeleri Aydın Milletvekili Lütfi Baydar, Edirne Milletvekili Recep Gürkan, Isparta Milletvekili Ali Haydar Öner, İstanbul Milletvekili Fatma Nur Serter, Muğla Milletvekili Tolga Çandar ve Sakarya Milletvekili Engin Özkoç imzasıyla Komisyon Başkanlığına dilekçe sundu. 
    
Dilekçede, komisyonun 11 Mart Pazar günü yapılan toplantısında iktidar partisine mensup 100'ü aşkın milletvekilinin salonu doldurması ve saldırgan hareketlerde bulunarak şiddet kullanmaları nedeniyle CHP'nin komisyon üyesi milletvekillerinin yerlerine oturamadığı belirtildi. 
    
Komisyonda Anayasa ve İçtüzük ihlalleri yapıldığı ileri sürülen dilekçede, buna rağmen teklif kabul edilmiş gibi işlem yapıldığı ifade edildi. Bu nedenle teklifin TBMM gündemine getirilmesinin Anayasa ve İçtüzük hükümlerine aykırı olacağı savunulan dilekçede, şunlar kaydedildi: 
    
''Komisyon Başkanı Sayın Nabi Avcı siyasi iktidar grubuyla anlaşmalı bir şekilde, toplantı saatinden çok önceki bir zaman diliminde Komisyon salonunu açtırarak, komisyon çalışmalarının sürdürülemeyeceği bir şekilde iktidar partisi milletvekilleri tarafından komisyon salonunun işgaline olanak sağlamıştır. Komisyon Başkanı, muhalefet milletvekillerinin can güvenliklerinin olmadığı bir ortamda toplantıyı başlatmış ve devam ettirmiştir. Zorbalıkla fiili durum yaratılmasına göz yumulmuştur. Komisyonda CHP'li bir tek milletvekili bile konuşmamıştır. Teklif, görüşmeler sırasında söz talepleri ile değişiklik önergeleri işleme konulmadığından, karara bağlanamamış durumdadır.'' 
    
Dilekçede, söz konusu teklifin sadece ilk 6 maddesinin görüşüldüğü, komisyon üyelerine ve milletvekillerine diğer maddelerde konuşma ve değişiklik önergesi verme hakkı tanınmadığı öne sürülerek, ''Teklifin tamamı görüşülmediği için, komisyon üyelerine muhalefet şerhi tanınması için süre verilmesi de hukuksuzdur. Komisyon raporunun hazırlanarak sıra sayısı alsa bile hiçbir meşruiyeti yoktur. Görüşmelerin demokratik teamüller ve İçtüzük hükümleri doğrultusunda tamamlanmasından sonra muhalefet şerhi verilebilecektir'' ifadesine yer verildi.