CHP'den Pozantı iddialarına araştırma istemi

CHP, Adana Pozantı Çocuk Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'ndaki iddiaların, Meclis'te kurulacak komisyon ile araştırılmasını istedi.

CHPden Pozantı iddialarına araştırma istemi
28 Mart 2012 Çarşamba 18:17 tarihinde eklendi, 1.285 kez okundu.

CHP Adana Milletvekili Faruk Loğoğlu ve arkadaşlarının imzasıyla TBMM Başkanlığına sunulan araştırma önergesinin gerekçesinde, Pozantı Çocuk Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'ndaki 18 yaşından küçük tutuklu ve hükümlülerin, tecavüz, taciz başta olmak üzere etnik ayırımcılık oluşturan uygulamaları da içeren işkence, kötü muameleye maruz kaldıkları yönündeki haberlerin Şubat ayında basın organlarında yayımlanmaya başladığı anımsatıldı. 
    
Pozantı Cezaevi'nde yaşananlarla ilgili, Şubat 2012'ye kadar İnsan Hakları Derneği, Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Olguları Değerlendirme Kurulu ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı Adana Şubesi'nin, başta Adalet Bakanlığı olmak üzere yetkili mercilere şikayetlerini aktardığı belirtildi. 
    
Pozantı Cezaevi'ndeki çocukların, Sincan Cezaevi'ne nakledildiği ifade edilen gerekçede, şöyle denildi: 
    
''Pozantı Cezaevi'ndeki işkenceler, insan hakları alanında Türkiye'nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelerin ihlal edildiğine yönelik endişeleri de artırmıştır. Pozantı Cezaevi'nde yaşananlarla ilgili olarak işkence gördüğü belirtilen çocuklar ve yakınları başta olmak üzere, sivil toplum kuruluşlarının ve kamuoyunun soruları cevapsız kalmakta, kaygıları giderilmemektedir. Uluslararası sözleşmelerin ihlaline yönelik ciddi bulguların ve bu konuda Anayasa'nın 90. maddesinin dikkate alınması gerekmektedir. Bu nedenle olayın araştırılarak kamusal alanda ihmali olanların belirlenmesi ve çocukların cezaevi koşullarının uluslararası taahhütlerimizle uygun hale getirilmesini sağlamak amacıyla Meclis Araştırması açılması hayati bir önem arz etmektedir.''