CHP'den Silikozis için araştırma istemi

CHP, kot taşlama işçilerinin çalışma koşullarının belirlenmesi için Meclis Araştırması açılmasını istedi.

CHPden Silikozis için araştırma istemi
27 Mart 2012 Salı 12:38 tarihinde eklendi, 3.085 kez okundu.

 

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ve arkadaşlarının imzasıyla TBMM Başkanlığına sunulan araştırma önergesinin gerekçesinde, taş ocağı, kot taşlama atölyesi, tünel ve diğer maden işçilerinde çalışanların, uzun süre silisyum tozlarını solumaları nedeniyle silikozis hastalığının, tehdidi altında olduğu belirtildi. 
     
Silikozis hastalığının, bu işyerlerinde çalışan işçilerin büyük bölümünü etkilediğinin ve çok sayıda işçinin yaşamını yitirdiğinin ifade edildiği gerekçede, teşhisi güç olan bu hastalığın en çok görüldüğü yerlerin başında kot taşlama atölyelerinin geldiği kaydedildi. 
     
Kot taşlamacılığına bağlı silikozisin, dünyada ilk kez 2005'de Türkiye'de görüldüğü, gerekli önlemlerin alınmaması nedeniyle önemli sorunlardan biri haline geldiğinin savunulduğu gerekçede, şöyle denildi: 
   
 ''Bu iş kolunda kullanılan kumun özel ve pahalı olması nedeniyle işverenler, kullanılan kumun zayi olmaması için iş yerlerinde havalandırma sistemi kurdurmamakta, hatta pek çok iş yerinde pencerelerin dahi açılmasına izin verilmemektedir. Çalışanlar daha fazla kazanç uğruna ölümcül olan silikozis hastalığının pençesine itilmektedir. Kot taşlama işçilerinin yaşadığı sorunlara ilişkin çarpıcı örneklerden biri de Bingöl'ün Karlıova ilçesine bağlı Taşlıçay Köyü'nde yaşanmaktadır. Bu köyümüzde 168 yurttaşımız bu ölümcül hastalığın pençesinde bulunmaktadır. Yine bu köyde şu ana kadar 7 yurttaşımız, aynı hastalıktan ötürü hayatını kaybetmiştir. 
     
Silikozis hastalarına Özürlüler Yasası çerçevesinde aylık bağlayan yasal düzenleme 25 Şubat 2011'de yürürlüğe girmiş ancak hastaların bu yasadan faydalanması için konan 3 aylık başvuru süresinin 24 Mayıs 2011'de sona ermesi, düzenlemeden bihaber olan veya daha sonra bu hastalığı teşhis edilen vatandaşlarımızın, düzenlemeden yararlanmasını engellemektedir.''