CHP'den teröre karşı komisyon önerisi

CHP'den, terörü önleme konusunda Meclis Araştırma Komisyonu kurulması önerisi geldi.

CHPden teröre karşı komisyon önerisi
03 Ekim 2012 Çarşamba 14:27 tarihinde eklendi, 1.035 kez okundu.

 

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Meclis'te basın toplantısı düzenledi.
 
Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Hamzaçebi, Başbakan Erdoğan'ın terör konusunda işbirliği çağrısıyla ilgili takvimin netleşip netleşmediğinin sorulması üzerine, AK Parti'den kendilerine bu konuda herhangi bir önerinin gelmediğini bildirdi.
 
Hamzaçebi, şunları söyledi:
 
''Terör konusunda toplumsal mutabakatı sağlamak son derece önemlidir. Teröre karşı yol haritamızın ana hareket noktası budur. Siyasi partilerin bir araya gelmesi önemli ama bununla ilgili komisyona katılmıyorsa bu her şeyin sonu değildir. TBMM'de terörü önleme konusunda bir araştırma komisyonunu İçtüzük hükümlerine göre oluşturabiliriz. Bunun önergesini ortak verebiliriz. Daha önce önerdiğimiz; anayasa uzlaşma komisyonu benzeri İçtüzük'te olmayan teamülü bir komisyondu. Bu gerçekleşmiyor ise İçtüzük'e uygun bir araştırma komisyonunda bütün siyasi partiler bir araya gelebiliriz. Önemli olan bir araya gelmektir. Çözüm yolunu hep beraber bulmaktır. Onun dışında AKP teröre karşı önlemler alacaksa, bununla ilgili gerekli desteği veririz. Ancak sayın Başbakan bir yandan 'hadi gelin çalışalım' diyor öbür taraftan 'kiminle görüşeceğimiz görüşmeyeceğimize kendimiz karar veririz' diyor. Sayın Başbakan bir yandan 'gelin' derken öbür taraftan 'gelmeyin' ya da 'koltuk değneğimiz olun' anlayışında. Biz AKP'nin koltuk değneği olmayız. Biz sorun çözmek için yola çıktık. Sorun çözmek için hala samimiyiz. Aynı samimiyeti AKP ve diğer partiler gösteriyorsa araştırma komisyonunu kuralım, hep beraber çalışmaya başlayalım.''
 
AK Parti ile görüşmeye ilişkin bir başka soru üzerine Hamzaçebi, ''Araştırma komisyonu önerimizin sonucu alınmamışken iki partili çalışma konusunu hemen konuşmayı erken buluyorum'' dedi. Hamzaçebi, ekonomide pembe tablolar çizilmesine rağmen işlerin iyi gitmediğini savundu.
 
Hamzaçebi, bir gazetecinin ''Sınır ötesi tezkere öncesi Irak'ın 'askerlerinizi çekin' tavrını nasıl değerlendiriyorsunuz '' sorusu üzerine, şunları kaydetti:
 
''Irak hükümetinin bu tutumu şaşırtıcı değil. Tezkere çıkmıştır ve yine çıkacaktır. CHP olarak olumlu oy kullanacağız. Kandil orada dururken, saldırılar devam ederken tezkere bir formalite olarak TBMM'den geçiyor. Irak hükümeti bir misilleme yapıyor. Bu, Barzani'nin desteği olmaksızın yapılacak bir misilleme değildir. Barzani, AKP kongresinde alkışlanırken, Kandil orada duruyor ve Irak hükümeti Türkiye'ye PKK'ya karşı yürüteceği mücadelede engel çıkarıyor, misilleme yapıyor. Türkiye, Irak hükümetinin bu tehdidine pabuç bırakmamalıdır. Oradaki varlığına devam etmelidir, Irak hükümetinin bu tutumuna izin verilmemelidir. Bu hükümetin dış politikasında Barzani pusula olduğu sürece, hükümet, PKK ile ciddi bir mücadele yürütme imkanına sahip değildir.''  
 
Ekonomi yönetiminde dağınıklık olduğunu öne süren Hamzaçebi, Acil Eylem Planı'nda yer alan hedeflerin 2023 yılı hedefleri olarak Türkiye'nin önüne konulduğunu savundu.
 
AK Parti Kongresi'nde Türkiye'nin ilk defa yönünü batıdan doğuya çevirdiğini ve bu çerçevede bazı dağınık hedeflerin ortaya konulduğunu ileri süren Hamzaçebi, ''2023 hedeflerini bırakın daha 2013 hedeflerinin ne olduğu hala bilinmiyor'' dedi.
 
İyi gitmeyen ekonominin faturasının halkın sırtına yüklendiğini belirten Hamzaçebi, son bir yılda doğalgaza yüzde 46,4 zam geldiğini; memur maaşlarının yüzde 8,2; asgari ücretinde yüzde 12 civarında arttığını söyledi.
 
Hamzaçebi, ''Başbakan'ın okuduğu Sezai Karakoç'un şiirinin güzelliği, doğalgaz zammının büyüklüğünü örtmeye yetmiyor'' diye konuştu.