CHP’li Başkan'dan Vali'ye destek

Edirne'de onarımı süren sinagogun müze yapılacağını açıklamasının ardından tepki gören Edirne Valisi Dursun Ali Şahin'e, Belediye Başkanı CHP'li Recep Gürkan'dan destek geldi.

CHPli Başkandan Valiye destek
24 Kasım 2014 Pazartesi 21:07 tarihinde eklendi.
Vali Şahin'in sözlerinin yanlış anlaşıldığını belirten Gürkan, "Sayın valinin açıklamalarında tamamıyla bir yanlış anlaşılma var. O da ben de tek bir amacımız var. Edirne'yi Kültürün ve tarihin yeniden başkenti yapmaktır" dedi.
 
Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, önceki gün İsrail'in Mescid-i Aksa'ya yönelik saldırıları kınadığını ve Edirne'de onarımı süren tarihi sinagogun sadece müze olarak değerlendirileceğini söyledi. Sert sözlerle saldırılara tepki gösteren Vali Şahin, kullandığı "Mescid- i Aksa'nın içinde savaş rüzgarları estiren, bizzat savaş tatbikatı yapan o eşkıya kılıklı insanlar orada Müslümanları katlederken, biz de onların burada sinagoglarını yapıyoruz. İçimde büyük bir kinle söylüyorum bunu" sözleri tepkiyle karşılandı. Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem ise sinagog mülkiyetinin kendilerine ait olduğunu ve ibadethane olarak kalacağını açıkladı.
 
Kamuoyundan gelen tepkilerin ardından Edirne Belediye Başkanı CHP'li Recep Gürkan da Vali Şahin'e destek olarak sözlerinin yanlış anlaşıldığını söyledi. Beraber çalıştıkları için kendisini çok iyi tanıdığını ifade eden Gürkan, şöyle dedi:
 
"Türk Milleti olarak yaradılanı, yaradandan ötürü seven bir milletiz. Ben sayın valimizi çok yakından tanıyan birisiyim, beraber çalışıyoruz. Sayın valimiz insan odaklı, insanları seven ve onlar için bir şeyler yapmaya çalışan birisi. Ben sayın valinin asla ve kata niyetinin böyle bir şey olduğuna inanmıyorum. Kendisiyle de bu konu hakkında konuştum, sayın valide aynı benim gibi insanları dininden, dilinden, cinsinden ya da etnik kökeninden dolayı ayrıma tutan ve ayrıştıran biri değil. Öncelikle bunu düzeltmek isterim. Sayın Vali de Edirne Valisi olarak, ben de Edirne belediye Başkanı olarak, buradaki sivil toplum örgütleri de buradaki tek amacı, Edirne'yi daha çok tanıtmak, Edirne'ye daha çok turist getirmek daha çok insan getirmek. Bundan 4 ay önce yaklaşık 150 Yahudi İstanbul'dan Edirne'ye dedelerinin mezarını ziyarete geldi. Bizde onların mezarlarını temizledik belediye olarak. Onlarda bize çok teşekkür ettiler. Biz dünyadaki herkesin Edirne'ye gelmesi için çaba sarf ederken valisiyle, belediye başkanıyla neden böyle bir şey yapalım. Biz şunu arzu ediyoruz. İsteyen Sinagoga gelip düğününü yapsın, isteyen gelip ziyaret etsin, müze olarak görsün. Bunlar insanlığın somut ortak varlığıdır. Selimiye Camii'nde Müslümanlar ibadet ediyor, namaz kılıyor. Müslümanlık dinine mensup olmayanlar da gezmek için geliyor. Biz Selimiye sadece Müslümanlar girsin diye bilir miyiz? Sayın valinin açıklamalarında tamamıyla bir yanlış anlaşılma var, bir yanlış aktarma var. O da bende belediye başkanı olarak tek bir amacımız var Edirne'yi kültürün ve tarihin yeniden Başkenti yapmaktır."
 
ESNAF DA İBADETE AÇILMASINI İSTİYOR
 
Edirneli esnaflarda onarımı tamamlanmasının ardından sinagogun ibadete açılarak kente ziyaretçi gelmesinden yana olduklarını ifade etti. Edirne'yi Tanıtma ve Tava Ciğer Derneği Başkanı Bahri Dinar, Sinagogun hem müze hem de ibadete açılıp bir an önce esnafa katkı yapmasını istediğini söyledi. Edirne'de Sinagog açıldığında kentte gelen turistlerin sayısının artışıyla esnafın yüzünün güleceğini anlatan Dinar, şöyle dedi:
 
"Sinagog açılmasıyla birlikte kent genelinde esnafların işlerinde artış olacak ve bunun yansıması ekonomik olarak güzel olacak. Biz bir an önce sinagogun açılmasını istiyoruz. İbadethaneye açılır, müze olur. Be olursa olsun, fakat bir an önce açılsın.2
 
Edirne esnafından Sinan Prens ise Vali Dursun Ali Şahin'in sözlerini doğru bulmadığını kaydederek, "Her insanın dini ibadetlerini özgürce yerine getirmesi gerekiyor. Bizim geçtiğimiz günlerde Amerika da camimiz açıldı, yine aynı şekilde diğer Avrupa ülkelerinde de var. Valinin açıklaması kişisel bir açıklama. İsrail'in yaptığı doğru değil ama biz Sinagogu ibadete açmazsak, bizde onlar gibi yapmış oluruz" dedi.
 
VALİ BİR ANLIK KIZGINLIKLA SÖYLEDİ
 
Edirne Belediye Başkanı CHP’li Recep Gürkan, Edirne Ticaret Borsası Başkanı Özay Öztürk, Edirne Esnaf Odaları Başkanı Emin İnağ ve sivil toplum kuruluşlarının başkanlarıyla mevlis salonunda basın toplantısı düzenledi. Başkan Gürkan ve beraberindeki sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, Edirne Valisi Dursun Ali Şahin’nin Edirne’de restorasyonu tamamlama aşamasına gelen Büyük Sinnan Sinagog'un müzeye dönüştürüleceğini açıklarken sarf ettiği, “İçimde büyük bir kinle söylüyorum” şeklindeki sözlerinin yanlış anlaşıldığını savundular. Edirne Belediye başkanı CHP’li Recep Gürkan, Edirne Valisi Dursun Ali Şahin'in söylediği sözlerin yanlış anlaşıldığını belirterek şunları söyledi:
 
"Edirne halkı adına Edirne’de bulunan tüm başkanlar adına şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki, tüm Yahudi arkadaşları ataları dedeleri babaları burada yaşamış yada yaşamamış hepsini kentimize davet ediyorum. Edirne Valisi Dursun Ali Şahin söylediği sözler yanlış anlaşıldığını çok açıkça söyleyebilirim. Bunu ortak karar olarak açıklıyorum. Oradaki açıklamanın bütününe bakmak lazım ama şunu söylemem gerekirse, sayın valim yakından tanığım için söylüyorum belki Mescid-i Aksa’daki olaylar nedeniyle sinirlenmiş olabilir. Bir anlık kızgınlıkla söylediğini düşünüyorum. Ama biz burada ikisini bir birinden ayrı bilecek durumdayız. Biz Mescid-i Aksa’ya yapılan saldırıyı kınarken, yüz yıllarca birlikte yaşadığımız Musevi cemaatini buraya bekliyoruz. Edirne Valisi yaşanan bu olayların ardından üzülerek Türkiye Musevi Cemaati lideri Hahambaşı İshak Halava’yı arayarak özür dilemiştir."

DHA