CHP'li Ekşi'den, Meclis'e parlamenter heykeli teklifi

Oktay Ekşi, ''TBMM binası ve yerleşkesi içine, demokratik yaşamın unutulmaması gereken parlamenterlerinin heykel veya büstlerinin konulması'' için kanun teklifi hazırladı.

CHPli Ekşiden, Meclise parlamenter heykeli teklifi
27 Kasım 2012 Salı 12:03 tarihinde eklendi.

 

Teklife göre, TBMM'nin kurulmasından itibaren, seçkin nitelikleri ve üstün hizmetleriyle parlamentonun unutulmaması gereken üyelerinin heykel veya büstleri konulması için ölümünün üzerinden en az 25 yıl geçmesi gerekecek. 
     
Heykel veya büstü konulacak kişinin, ''devlet adamı niteliği; demokratik sistemin ve hukuk devleti ilkesinin gelişmesine büyük katkısı; kuşaklar boyu unutulmayan bir efsaneleşmiş parlamenter olması; unutulmaz bir hitabet ustası; herkesin derin saygısını kazandıran bir üstün kişilik sahibi olması'' gibi koşullardan en az birine sahip olması şartı aranacak. 
     
Önerilen kişi hakkında TBMM Araştırma Merkezi tarafından değerlendirme içeren bir rapor hazırlanacak, rapor TBMM web sitesinde yayımlanarak 3 ay süreyle kamuoyu eleştirisine açık tutulacak. 
     
Sayılan koşulların tamamına sahip parlamenterin heykel veya büstü ana binaya, diğerlerinin ise TBMM Başkanlığı'nca uygun görülecek yere konulacak. 
     
TBMM yerleşkesine konulacak eski parlamenter heykel veya büstlerinin, estetik yönden seçimi, TBMM Danışma Kurulu tarafından oy birliğiyle görevlendirilen, üniversite öğretim üyesi unvanı taşıyan 5 heykeltıraşın oy çokluğuyla kararlaştırılacak. 
     
Teklifin gerekçesinde, gelişmiş hiçbir ülke parlamentosunun, kendi geçmişinin önemli şahsiyetlerine karşı Türkiye kadar duyarsız, hatta vefasız olmadığı savunularak, ''Bu parlamentoları dolaşan her Türk vatandaşı, o ülkenin tanınmış devlet/siyaset adamlarının heykellerini, büstlerini görünce, aynı şeyin Türkiye'de neden yapılmadığını sorgulamak gereğini duyar. Yanıtını bulamayınca, benzeri bir kadirşinaslığın bizim ülkemizde ve bizim parlamentomuzun unutulmaz isimlerine karşı gösterilmemesinin ezikliğini yaşar'' denildi.