CHP'li vekile önerge yanıtı

CHP Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek tarafından Meclis Başkanı Cemil Çiçek'in yanıtlaması istemiyle Meclis'e sunduğu "Taşeron işçi çalıştıran bir firmanın çalışanlara zorla taahhütname imzalatmasına" önergeye yanıt verildi.

CHPli vekile önerge yanıtı
15 Haziran 2014 Pazar 14:47 tarihinde eklendi.
Verilen yanıtta, "Söz konusu şirket, bahse konu taahhütnameyi tüm çalışanlarına (226 kişi) imzalattırmıştır. Taahhütnameyi imzalamadığı için işten çıkarılan şirket personeli bulunmamaktadır" denildi. Dibek tarafından Meclis'e sunulan soru önergesinde, "Meclis'te taşeron işçi çalıştıran Baytekin Temizlik Gıda Yemek Üretim Nakl. Güv. Ve Bilgi Hizm. San. Tic. Ltd. Şti. 23 Mayıs 2014 tarihi itibari ile çalışanlara zorla bir taahhütname imzalatmak istemiştir. 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ve ilgili yönetmelikler doğrultusunda çalışacağına dair hükümler içeren taahhütnamede, 4857 sayılı İş Kanunu da yanlış yazılarak 4857 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu denmiştir. Taahhütnamenin sonunda ise yasada düzenlenmiş bir konunun aksine sözleşme düzenlenmesi hukuken geçerli olmamasına rağmen meydana gelebilecek iş kazalarından çalışanları sorumlu tutacak hüküm bulunmaktadır. Buna göre, Başkanlığınızın böyle bir taahhütnameden haberi var mıdır? Yasaya aykırı hükümler içeren ve hiçbir hukuki bağlayıcılığı olmayan bu taahhütnameyi imzalatan şirket hakkında bir işlem yapmayı düşünmekte misiniz? Yasa yapıcı kurum olan TBMM'de yasaya aykırı taahhütname imzalatılmasını nasıl değerlendirmektesiniz? Bu taahhütnameyi kaç işçi imzalamıştır? Taahhütnameyi imzalamadığı için taşeron firmaca işten çıkarılan kaç işçi vardır?" diye sordu. 
 
"TAAHHÜTNAMEYİ İMZALAMADIĞI İÇİN İŞTEN ÇIKARILAN ŞİRKET PERSONELİ BULUNMAMAKTADIR"
 
Soru önergesine verilen yanıtta, "Yüklenici, yasal mevzuat çerçevesinde çalıştırdığı personeline yönelik tasarrufta bulunmaya yetkili olduğundan söz konusu taahhütnameyle ilgili olarak Başkanlığımıza herhangi bir bilgi vermemiştir. Şirketin, çalıştırdığı personeline taahhütname imzalatmakla üzerindeki yasal sorumluluktan kurtulamayacağı, çalışanlarıyla ilgili yapmış olduğu uygulamaların şirketi bağlamakta olduğu, uygulamanın hukuka aykırı olup olmadığı hususunun dava konusunu oluşturacağı değerlendirilmektedir. İhale dokümanları içerisinde şirketin çalışanlarına taahhütname imzalatıp imzalatamayacağı yönünde bir hüküm bulunmamaktadır. Söz konusu şirket, bahse konu taahhütnameyi tüm çalışanlarına (226 kişi) imzalattırmıştır. Taahhütnameyi imzalamadığı için işten çıkarılan şirket personeli bulunmamaktadır" denildi.