CHP'li vekiller 'burası İstanbul mu?' diye sordular

ÜMRANİYE'de barakalarda yaşayan Roman vatandaşları ziyaret eden CHP Milletvekilleri Özcan Purçu ve Mahmut Tanal, gördükleri manzara karşısında şaşkınlıklarını gizleyemedi.

CHPli vekiller burası İstanbul mu? diye sordular
22 Ekim 2016 Cumartesi 17:54 tarihinde eklendi.
CHP Milletvekilleri Özcan Purçu ve Mahmut Tanal, bazı çadırların Ümraniye Belediyesi tarafından yıkıldığı bölgede barakalarda yaşayan 18 aileyi ziyaret etti. Roman derneklerinin temsilcilerinin de bulunduğu ziyaret kapsamında CHP’li vekiller Purçu ve Tanal, Roman vatandaşların kaldıkları harabe halindeki yerleri gezdi. Çoğunda kapı, pencere bile bulunmayan barakalardaki durum vekilleri şaşırttı. Mahmut Tanal “Burası İstanbul mu? Burası İstanbul’un göbeği Ümraniye, şu gördüğümüz koşullara bakın. Ceylanpınar, Suruç, Kobani… hepsine gittim. Oralardaki çadır ve konteynırlar buna 100 basar” dedi.
 
OKUL ÇAĞINDAKİ ÇOCUKLARIN HALİ GÖZLERİ YAŞARTTI 
 
Kış öncesinde evsiz kaldıklarını söyleyen vatandaşlar, belediye ekiplerinin yıkım sırasında zemini de kazarak yeni baraka ve çadırların yapılmasını engellemeye çalıştıklarını söyledi. Bir Roman vatandaş bozulan zemini göstererek, “Bizi de içine koyun, üzerimize toprak atın, gömün daha iyi” dedi.
 
İlköğretim çağında yaklaşık 35 çocuğunun bulunduğu bölgede, çocuklar için ne ders çalışacak alan ne de oyun oynayacak bir köşe bulunduğu söyleyen vatandaşlar, soğuk ve hijyenik olmayan koşullar nedeniyle hasta olduklarını, kendilerine insanca yaşayacak yer gösterilmesini talep ettiler.
 
MUTFAK YOK, BANYO YOK, BÜTÜN AİLE BİR ODADA
 
18 ailenin bir arada yaşadığı bölgede, her bir barakada bir köşede mutfak bir köşede ise yatakların bulunduğu köşe yer alıyor. 18 ailenin tek tuvaleti kullandığı ve hiçbir hijyen koşulunun olmadığı ortamda, neredeye her bir aileye bir oda düşüyor. Yaşadıkları koşullardan isyan eden bazı vatandaşlar, “Biz ev istiyoruz, gerekirse taksitlendirir öderiz. Ama bizi bu hayattan kurtarın. İtilip kakılmaktan bıktık. Artık yaşamak istemiyoruz” diye konuştular. Bir vatandaş da bulduğunu söylediği etleri milletvekillerine göstererek, “Zengin pirzola yiyor, ben de çöpten et yiyorum. Torunlarıma yemek yapacağım” dedi.
 
“BU KADAR MI VİCDANIMIZI KAYBETTİK”
 
Türkiye’nin ilk Roman milletvekili olan Özcan Purçu, “Bugün Pakistan'da Afganistan’da da değiliz. Türkiye’nin gözbebeği, İstanbul’dayız. Ama burada bu Roman vatandaşların neler yaşadığını kimse görmüyor” dedi. Ümraniye Belediyesi’ne seslenen Purçu, “400 trilyon lira bütçen var ama vicdanın yok. Bu insanların barınma hakkını elinden alıyorsun. Bir gün bu çadırda çocuklarınızla yaşabilir misiniz. Bu kadar mı vicdanımız, insanlığımızı kaybettik” diye konuştu.
 
“BATSIN BÖYLE VEKİLLİK”
 
TOKİ’nin kuruluş amacının villa, futbol sahası, yalı yapmak olmadığını, yoksul kesime konut yapmak olduğunu hatırlatan Mahmut Tanal, “Bu ülkede cezaevlerini, Suriye’den gelenlerin kaldığı kampları, hayvan barınaklarını dolaştım. Ama böylesini görmedim. 2016’nın Türkiye’sinde İstanbul’un göbeğinde vatandaşlarımızın banyosu, tuvaleti, elektriği, suyu yok. Milletvekilliğimden utanıyorum. 2016’nın Türkiye’sinde insanlarımız bu ortamda yaşayacak biz de gidip milletvekilliği yapacağız. Batsın böyle vekillik” diye konuştu.

DHA