"CHP'liler yeni bir 367 arayışı içindeler"

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, CHP'nin HSYK'nın yapısıyla ilgili yasanın Anayasa Mahkemesi'nce yok hükmünde sayılması talebine ilişkin, "CHP'liler yeni bir 367 arayışı içindeler. Ama 367 kararının yanlışlığını bugün hukuku bilen herkes açık açık ifade ediyor." dedi.

CHPliler yeni bir 367 arayışı içindeler
01 Mart 2014 Cumartesi 18:07 tarihinde eklendi.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, TBMM'de gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevapladı. CHP'nin, HSYK'nın düzenlemesine iptal isteminin Anayasa Mahkemesi'nden iade edildiğinin hatırlatılması üzerine Bozdağ, "Becerememiş başvurmayı. Dersine iyi hazırlanmamış. Çok çalıştıklarını söylüyorlar derslerine ama belli ki derslerine iyi çalışmamışlar.

Ellerine tutuşturdukları evraklar ne kadar kanunla irtibatlı onu da fazla incelememişler. Okumadan herhalde götürdüler. Eksikleri yoksa, evrakları incelemiş olsalar hangi şartlar aranıyor bilirler. Ona göre o şartlara, şekil şartlarına uygun evraklarını hazırlarlar öyle götürürler. Belli ki çalışmamışlar. Evrakları gerektiği şekilde tanzim etmemişler. Şekil şartı olarak ne arıyorsa onları oluşturmadan müracaat etmişler. Acele işe şeytan karışır derler. Çok acele edince işler böyle karışıyor" değerlendirmesinde bulundu.

Bozdağ, yasanın çıkmasının hemen ardından yeni atamaların yapılmasının eleştirilere yol açtığının ifade edilerek, değerlendirmesinin sorulması üzerine de şunları söyledi: "Yasa geçiş hükümlerine sahip. O geçiş hükümleri zaten belli bir süre koyuyor. Diyor ki 'Şu kadar zaman içinde bu yasadaki geçiş hükümlerinin gereği yerine getirir'. Yani bizim yaptığımız yasanın verdiği görevi, yasaya uygun bir şekilde yerine getirmektir. Yasa süresini de koşmuş, işlemlerin nasıl olacağını belirlemiş. O çerçevede yapılan değişikliklerdir. Kamuoyunda yalan yanlış haberler de çıkıyor.

Bazı gazeteler, televizyonlar, internet siteleri; 'HSYK'da bin kişinin işine son' Kocaman bir yalan, çünkü HSYK'da görev yapan herkesin toplam sayısı 454. 454 kişi görev yapıyor, kimi haberlere bakıyorsunuz, 'bin kişinin işine son verildi'. Büyük bir yalan, büyük bir çarpıtma. Böyle bir şey kesinlikle doğru değil. Çarpıtma ama maalesef kamuoyunu ajite etmek için bu haberleri bazıları yapıyor. Şu anda ataması yapılanlara baktığımızda da 454 kişinin neredeyse tamamına yakın denebilecek sayıda önemli bir kısmının görevinin başında olduğunu da herkes görecektir."

Bozdağ, bir başka soruyu yanıtlarken de kurul üyelerinin görevine son verilmediğine, idari personel arasında kendi isteğiyle görev yerini değiştirenler olduğuna işaret ederek, "İdari personelin neredeyse tamamına yakını, çok az bir kısmı hariç görevlerinin başındalar. Kanunen sona ermesi, yeniden atanamayacağı anlamına gelmez. Neredeyse tamamına yakını yeniden atanmışlardır" dedi.

"HSYK'da yapılması planlananları yapmış oldu mu? Bitti mi sizin yapacağınız işlemler?" sorusuna karşılık olarak da Bozdağ, "Yasa çerçevesinde yapılması gerekenler var. Onlar daha yapılacak" dedi.

CHP'nin HSYK'nın yapısıyla ilgili yasanın Anayasa Mahkemesi'nce yok hükmünde sayılması talebini de değerlendiren Bozdağ, şunları söyledi: "Anayasa Mahkemesi'nin bu konuya ilişkin daha önce verdiği kararlar var. Bir kanuni düzenlemenin yok hükmünde sayılması için Meclis'te görüşülmemiş olması, Cumhurbaşkanı'nın onaylamamış olması ve Resmi Gazete'de yayımlanmamış olması şartlarını arıyor. 'Bu şartlar yoksa bir kanun düzenlemesi yok hükmündedir diyor.

Bu şartlar varsa yok hükmünde değerlendirilemez' diye Anayasa Mahkemesi'nin daha önce verdiği kararlar vardır. CHP'liler yeni bir 367 arayışı içindeler. Ama 367 kararının yanlışlığını bugün hukuku bilen herkes açık açık ifade ediyor. O kararın altında imzası olanlar da bunun yanlışlığını dost meclislerinde ifade ettiğini herkes biliyor. Onun için bizim yaptığımız bu düzenleme hem Anayasaya uygun bir düzenleme, Anayasanın 159. maddesine uygun ve diğer maddelerine de uygun.

Kanunun Adalet Komisyonu ve Genel Kurul görüşmeleri sırasında Sayın Cumhurbaşkanımızın bazı tavsiyeleri oldu, bu teklifin içerisindeki bazı hususların değiştirilmesine ilişkin. Cumhurbaşkanımızın tavsiyelerine uyarak önemli değişiklikler de yaptık. Bu teklifin içerisinde Cumhurbaşkanımızın bize yaptığı tavsiyelerin tamamına da biz uyduk, onları da değiştirdik. Teklifin içerisinde Anayasa 159 ve diğer maddelere aykırı herhangi bir düzenleme yoktur. Anayasa'ya uygun bir düzenlemedir. CHP alışkanlık edinmiş Anayasa Mahkemesi'ne gitmeyi. Şimdi yine aynı alışkanlığı yapıyor."

Bozdağ, Anayasa Mahkemesi'nde yok hükmünde kararının çıkmasını bekleyip beklemediği sorusunu yanıtlarken de Yüksek Mahkeme'nin ne karar vereceğinin mahkemenin takdirinde olduğunu vurguladı. Anayasa Mahkemesi'nin yerine geçerek bir değerlendirme yapmasının doğru olmayacağının altını çizen Bozdağ, "Ama benim bir hukukçu, siyasetçi olarak düşüncem bu düzenlemenin Anayasaya uygun olduğu ve aykırılık teşkil etmediği yönündedir. Anayasaya uygun olan ve Anayasa Mahkemesi'nin daha önceki kararları çerçevesinde de yoklukla malul edilemeyeceği çok açık olan bir düzenlemede, böyle bir değerlendirme yapacağına ben ihtimal vermiyorum" diye konuştu.

17 Aralık soruşturması kapsamında tutuklu 5 kişinin tahliyesinin de sorulduğu Bozdağ, "Adli karar onlar" cevabını verdi.


CİHAN